Hoppa till huvudinnehåll

Is bara på skyddade delar i Skärgårdshavet - Sjöbevakningen: "Det är bedrövligt"

skidåkare på isen
Isläget utanför Ispois Simstrand under helgen. skidåkare på isen Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,skidåkning

​Håller minusgraderna i sig under sportlovet kommer is bildas i så gott som hela skärgårdshavet. Frågan är ändå hur tjock isen hinner bli på de ställen som ännu är helt öppna, säger isforskaren och isexperten Patrick Eriksson.

Vid Nagu sjöbevakningssstation beskriver Kim Blomqvist sjöläget inför sportlovet.

– Det är ganska kort och koncist här. Från Hitis hit finns det inte någon is. I Gustavs börjar det finnas en liten del, men här utanför fönstret vid Nagu sjöbevakningsstation är det helt öppet vatten.

Det är dåligt med is inför sportlovet

Blomqvist berättar att tjockleken på isen varierar mellan noll och femton centimeter, varav vikarna är de ställen där man kan hitta femton centimeter tjock is.

Han avråder människor från att just nu gå ute på isen.

– Man ska undvika att röra sig på isen för här finns påriktigt det ingen is. De som vet var man kan gå kan röra sig i i vikarna, men här är det riktigt bedrövligt.

Även om vädret kommer hålla sig kring minus tio grader tror inte Blomqvist att det räcker för att få en tjock och hållbar is.

– Det gör inga underverk. Det är dåligt med is nu, det bara är så. Den fryser nog på, men hinner inte till sportlovsveckan.

Kvaliteten på isen kan variera kraftigt

Patrick Eriksson, isforskare och isexpert vid meteorologiska institutet tror nog att is kommer bildas under sportlovet, men hur tjock den blir är en annan fråga.

– Vattnet strömmar ändå ganska kraftigt i hela skärgårdshavet längs med de här olika kanalerna. Under veckan kommer istäcket utan vidare att växa, men det betyder ju igen att det bildar is och isar som avviker från de isar vi har nu.

– Det vill säga att kvaliteten av isen varierar på väldigt korta sträckor. Så ska man röra sig på isen ska man noggrant veta kvaliteten på isen och följa med till exempel med en ispik eller liknande verktyg.

Isdubbar ska endast vara runt halsen

Förutom ispikar ger Eriksson några andra viktiga tips ifall man ändå tänker röra sig på isen.

– Det viktigaste man ska tänka på är att man inte ska gå ut ensam. Har du sällskap är det betydligt enklare att kolla isens kvalitet och i värsta fall, om man går igenom isen, så har man hjälp för att komma upp därifrån.

Sedan ska man ha en ryggsäck med torra kläder i en plastpåse och isdubbar runt halsen, säger Eriksson.

– Utan isdubbar runt halsen ska man inte alls gå ut på isen. De ska inte vara i fickan eller ryggsäcken utan runt halsen.

Man ska akta sig för strömmar under broar

Utanför Ispois simstrand skidar Risto Vainio. Han är inte rädd för att falla genom isen.

– Här har nog flera människor gått, så man behöver inte vara orolig. Jag tror att isen är över 20 centimeter tjock.

skidåkaren risto vainio som skidar på isen
Risto Vainio gillar att skida på isen under vintern. skidåkaren risto vainio som skidar på isen Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,skidåkare,ispois simstrand

Vainio tycker om att skida, särskilt på is, då det inte finns några färdiga spår där. Förra året kunde han inte skida eftersom det var så dåliga isar, så nu passar han på.

Han skidar ofta i området och känner bra till var man ska röra sig och inte röra sig.

– Broar är viktiga att se efter. Under dem kan det strömma.

Inga officiella isvägar på skärgårdshavet sedan 2003

Hur är det då med isvägar? Isexperten Eriksson berättar att officiella isvägar som myndigheterna upprätthåller inte existerat sedan 2003.

– Det var en sådan vinter då man kunde köra med bil direkt till Åland.

– Men sedan dess har det bara varit ett par vintrar under vilka man har haft någorlunda tjocka isar för att kunna upprätthålla isvägar. Men då har det varit så mycket snö att det i praktiken inte hållits så värst länge.

Nu för tiden är det väldigt ovanligt med sådana väderförhållanden, säger Eriksson.

– Antagligen kommer vi se sådana vintrar i framtiden, men mer sällan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland