Hoppa till huvudinnehåll

Övertidsförbud inom handeln trädde i kraft - märks i butikerna om några dagar

Matbutik.
Matbutik. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist matvaror

Servicefacket Pams övertidsförbud inom handeln har trätt i kraft. Övertidsförbudet som trädde i kraft klockan sex i morse gäller butiker, butikernas kontor och lager. Övertidsförbudet kommer enligt Pam att märkas på butikshyllorna inom loppet av några dagar.

Orsaken till förbudet är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal avbröts i fredags.

Selin säger i ett pressmeddelande att Pam strävar efter kollektivavtal som innebär att de handelsanställdas löner utvecklas åtminstone i samma takt som andra löntagares.

Arbetsgivarförbundet Finsk Handel anser däremot att Pam vill ha mer än så. Arbetsmarknadsdirektör Anna Lavikkala säger att Finsk Handel har förbundit sig vid att följa den allmänna linjen, men att Pam vill ha en löneuppgörelse som överträffar den allmänna linjen.

Lavikkala säger att handelsbranschen behöver förnya kollektivavtalet med tanke på digitaliseringen och den internationella näthandeln.

Pam beskyller för sin del arbetsgivarna för att inte vara ute efter fler lokala avtal. Enligt Selin handlar det inte om att förhandla och avtal om frågor lokalt, utan om att arbetsgivarna ska få rätt att diktera beslut.

Pams styrelse samlas nästa gång på torsdag.

Läs mera:

Köpcentren blir bara fler samtidigt som handeln flyttar till nätet – mat, lek och upplevelser ska locka framtidens kunder

Köpcentren satsar mer än någonsin på läcker restaurangmat och roliga upplevelser. När flera människor antingen vill minska på sin konsumtion eller väljer att köpa varor på nätet tar köpcentren till nya knep för att locka kunder.

Läs mera:

Mat bara ett klick bort – men stora regionala skillnader för hemleverans

Näthandeln med livsmedel i Finland trampar fortfarande i barnskorna och utvecklingen är långsam i jämförelse med andra nordiska länder. Men framför allt finns det stora regionala skillnader vad gäller hemleverans - kunderna i Nyland prioriteras.

Läs också