Hoppa till huvudinnehåll

Statens mindre vägar i Vörå får troligtvis inte bättre vägunderhåll i år

Vinterföre på riksåttan.
Arkivbild. Vinterföre på riksåttan. Bild: YLE/Rolf Granqvist riksåttan

En delegation från Vörå mötte kommunikationsminister Anne Berner (C) på måndag förmiddag för att få bättre vägunderhåll i kommunen. Men några signaler om bifall fick delegationen inte.

- Överlag kände Anner Berner mycket väl till den situation vi haft för den är ganska lik den som varit i övriga Finland. Vi var inte den första delegationen som belyst det här, säger Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen.

- Hon förstod hurudan situation vi har och lyssnade på vad vi hade att säga. Problemet är förstås det att de har begränsat med pengar att röra sig med, säger Ollikainen.

Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup.
Mikko Ollikainen Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup. Bild: Yle / Jonny Smeds vörå kommun,Vörå,Österbotten

I delegationen ingick representanter för kommun och näringsliv.

Vill ha del i upphandlingen av vägunderhållet

Under mötet tog delegationen bland annat upp den situation man hade för några veckor sedan då vägarna var så hala att en del skolskjutsar inte tog sig hela vägen fram.

På mötet lyfte Vörådelegationen också upp upphandlingen av vägunderhållet. Man önskar sig mer genomskinlighet som Ollikainen uttrycker det.

Ollikainen säger att de från kommunens sida är nöjda med att det snart kommer en ny lag där kommunerna ska få ge utlåtande och komma med förslag vid upphandling av vägunderhåll.

Vill ha uppklassning av fler vägar

Berner kunde inte ge några besked eller löften åt Vörådelegationen.

- Det kom egentligen i fredags det som var en orsak till mötet, hur vägarna klassas.

Det Mikko Ollikainen syftar på är att hela riksväg åtta mellan Vasa och Karleby ska få bättre vinterunderhåll. Det blev som Ollikainen säger klart i fredags när Trafikverket klassade upp nära 1 300 kilometer väg.

- Det är vi förstås tacksamma för, säger Ollikainen.

Det betyder inte att delegationen var nöjd redan när man gick in till mötet. Man vill också ha uppklassning av de mindre statliga vägarna som finns i Vörå.

Någon signal om att det i år ska komma fler uppklassningar av vägar fick Vörådelegationen dock inte. De vägar som de lyfte upp var bland annat Österövägen, Larvvägen, Pensalavägen och Vöråvägen.

- Vi gick inte in på detalj utan pratade mer generellt om hur vägunderhållet förändrats och att vi är jätteoroliga över livskraften i kommunen, hur det fungerar med allt från rekrytering till hemvård och skolskjutsar.

En trip står i ett hål i Vöråvägen för att visa att hur stort hålet är.
Vöråvägen för ett år sedan. En trip står i ett hål i Vöråvägen för att visa att hur stort hålet är. Bild: Privat/Rainer Bystedt väggrop

Hur känns det efter mötet?

- Det känns som att vi fått berätta vår åsikt, vi har fått en del men vi ska också försöka påverka via våra kanaler så att vägunderhållet får mer pengar i den statliga budgeten i framtiden.

Läs mera:

Riksåttan klassas upp – 1000 euro mer per kilometer till vinterunderhållet

Hela riksväg åtta mellan Vasa och Karleby ska få bättre vinterunderhåll. Det blev klart på fredagen när Trafikverket klassade upp nära 1300 kilometer väg.

Läs mera:

Vägunderhållet i Vörå får kritik – "Det här är oacceptabelt"

Vinterunderhåller av vägarna i Vörå är under all kritik. Nu säger kommunstyrelseordförande Rainer Bystedt (SFP) ifrån.