Hoppa till huvudinnehåll

Vasa utreds som placeringsort för nya domstolsmyndigheten

En klubba i en domstol.
En klubba i en domstol. Bild: Mostphotos domstol,brott (juridik),lagar (alster),Dom

Justitieministeriet föreslår att sju orter utreds som framtida placeringsorter för den nybildade domstolsmyndigheten. Förutom Vasa ska Helsingfors, Esbo, Joensuu, Kouvola, Rovaniemi och Vanda utredas.

Det är justitieministeriets koordineringsgrupp för regionalisering som på måndagen har lämnat sitt förslag till vilka orter som ska tas med i utredningen om lämplig placeringsort.

Justitieministeriet fattar beslut om placeringsorten för domstolsmyndigheten under våren.

I justitieministeriets utredning ska det bedömas var myndigheten skulle ha de bästa verksamhetsförutsättningarna.

- Domstolsmyndigheten har en viktig roll i verksamheten av rättsstatens kärna, det vill säga domstolarna. Myndigheten har en krävande uppgift som förutsätter hög kompetens. Till utredningen valde jag städer på olika håll i landet så att vi kan noggrant utreda de olika områdenas styrkor och möjligheterna att placera myndigheten någon annanstans än inom huvudstadsregionen, säger justitieminister Antti Häkkänen i ett pressmeddelande.

Planeringen för att inrätta en ny domstolsmyndighet inleddes i januari. Målet är att den nya myndigheten ska inleda sin verksamhet i början av 2020.

Domstolsmyndigheten ska ha till uppgift att styra, utveckla och stödja domstolarnas verksamhet och sköta domstolarnas centraliserade förvaltningsuppgifter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten