Hoppa till huvudinnehåll

Vita huset: Trump kan tänka sig en viss bakgrundskontroll vid vapenköp

Skolbuss i USA och skylt med protest mot vapen.
Skolbuss i USA och skylt med protest mot vapen. Bild: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA USA,Skolbuss,skolmassaker,vapenindustri,vapen (tekniskt objekt),Vapenlagar

USA:s president Donald Trump antyder att han kan tänka sig att utvidga bakgrundskontroller för personer som köper vapen, rapporterar Vita huset.

Trumps utspel är en följd av massakern på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland där 17 personer dödades.

Enligt pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders vill presidenten förbättra det federala systemet för bakgrundskontroller.

Trump uppges ha talat om en lag som skulle skärpa de bestämmelser som gäller FBI:s databas över personer som förbjuds att köpa vapen.

Avsikten är att få delstater och federala byråer att förbättra sin brottsrapportering till FBI.

President Trump har varit en stark förkämpe för rätten att bära vapen. Han stöder också den mäktiga vapenlobbyn i USA (National Rifle Association, NRA)

Trump har i liknande sammanhang tidigare brukat fokusera sina kommentarer på psykisk hälsa i stället för vapenlagar.

Tonåringar demonstrerade

Tonåringar lade sig i dag ner på marken utanför Vita huset för att kräva att presidenten agerar för en strängare vapenkontroll.

I går förekom det också demonstrationer. Elever, föräldrar och lärare samlades i Fort Lauderdale för en stor demonstration mot skjutvapen. De krävde att politikerna tar sitt ansvar och skärper vapenlagarna i USA.

Flera politiker - både bland republikaner och demokrater - har efterlyst en högre åldersgräns för vapenköp och förbud mot det slag av halvautomatiska vapen som användes vid massakern i Florida förra veckan.

Läs mera:

Rasande mamma till ett av dödsoffren vänder sig till Trump – skolskjutningen i Florida väcker ny debatt om vapenlagarna

– President Trump, du kan göra så att vapnen inte hamnar i de här barnens händer, skriker en förtvivlad mamma till en 14-årig flicka som dödades i skolskjutningen i Florida. Hennes utbrott i CNN har väckt stor uppmärksamhet.


Läs mera:

Försvarsadvokaten i Florida: Nikolas förstår och ångrar vad han har gjort

En bruten människa. Det är försvarsadvokatens beskrivning av 19-åriga Nikolas Cruz, som också kallas "monstret" i amerikansk tv. Han förstår att han har tagit livet av 17 människor. Nu hotas han av dödsstraff. Polisutredning och sorgearbete fortsätter i Parkland, Florida.

(AP)