Hoppa till huvudinnehåll

Känslosamt slut på Koreas gemensamma ishockeylags resa – chefstränaren i tårar

I den sista placeringsmatchen slog Sverige det koreanska laget med 6–1 för att sluta på sjunde plats. Koreanerna som spelat sida vid sida oberoende av nationalitet tog ett känslosamt sista varv på isen tillsammans.

Med dagar kvar till OS kom beskedet om att det sydkoreanska ishockeylaget skulle ta med nordkoreanska spelare i laguppställningen. Det historiska gemensamma laget kom att spela fem matcher i OS med målskillnaden 2–28.

Men resultatet spelade en biroll för det här laget. I ett par veckors tid lade laget det politiska bakom sig och kämpade sammansvetsat, stöttat av den högljudda koreanska publiken.

Det blev en åttonde och sista plats till slut.

Inte alla var nöjda med det gemensamma laget

Kritiken var hård mot beslutet att nordkoreanska spelare skulle få chansen i laget. Att Nordkorea skulle belönas – och Sydkorea bestraffas. Runt 70 procent av sydkoreanerna var emot ett gemensamt lag i OS.

Den amerikanska tränaren Sarah Murray gjorde sitt allt för att hålla god min, åtminstone utåt, trots det utmanande läget.

– Spelarna kommer väldigt bra överens. De är som vi. De är bara flickor! Som älskar ishockey, sade Murray inför öppningsmatchen.

Murray kommer att fortsätta som chefstränare för det sydkoreanska laget åtminstone två år till.

Spelarna spenderade tid tillsammans och lärde varandra nytt

Några dagar före den avslutande matchen mot Sverige visste Murray med facit på hand att sydkoreanskorna och nordkoreanskorna kommit bra överens.

– De sydkoreanska spelarna hjälpte de nordkoreanska. De satt bredvid dem och lärde dem saker. Efter två dagar visste nordkoreanskorna mer än våra egna spelare, sade Murray till The Washington Post.

Lagets första OS-mål någonsin mot Japan förblir en höjdpunkt. Också det goda samarbetet blir ett gott minne.

– Jag hade inte förväntat mig att se dem (nordkoreanerna) som våra spelare. Och när du ser dem tillsammans på lunch kan du inte säga vem som är från Sydkorea eller Nordkorea. De är lika.

Hoppa över Twitterpostning

Koreas matcher:

Schweiz–Korea 8–0
Sverige–Korea 8–0
Korea–Japan 1–4
Schweiz–Korea 2–0
Sverige–Korea 6–1

Läs också