Hoppa till huvudinnehåll

Lantbrukaren Anna Alm tar över Svartå kvarn: Jag vill köra maskineriet själv

Anna Alm står vid en maskin som skalar spannmål.
Anna Alm ser framemot att lära sig hur kvarnen fungerar i praktiken. Anna Alm står vid en maskin som skalar spannmål. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,Kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,svartå kvarn

Redan på 1500-talet fanns det en mjölnare som malde spannmål i kvarnen i Svartå. Nu är det den nya kvarnägaren Anna Alms tur att lära sig konsten att tillverka prima mjöl av traktens spannmål.

Först och främst vill den nya kvarnägaren - lantbrukaren Anna Alm från Mörby gård i Pojo - lära sig att mala mjölet själv.

- Jag vill så klart lära mig att köra själva maskineriet själv. Jag vill inte vara helt beroende av en annan människa som är anställd.

- Jag vill själv förstå hur det fungerar och förstå den här helheten. För mig har helheten alltid varit viktig - också på gården; att se vad som är tillräckligt enkelt att göra för att man ska orka göra det i längden och som ger en tillräckligt bra slutprodukt, berättar Alm.

Bild av Svartå kvarn utanpå.
Kvarnen står på stranden av Svartån. Bild av Svartå kvarn utanpå. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,Kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,svartå kvarn

I den stora röda kvarnbyggnaden finns förutom olika typer av kvarnar bland annat ett tiotal silor, en skalmaskin och en sorterare.

Bekant kvarn för Anna Alm

Kvarnen i Svartå är inget obekant ställe för Alm. Spannmål från Mörby gård har malts i kvarnen i Svartå i över 25 år.

- Under min tid har vi fört över hälften av vårt spannmål hit för att förädlas.

Målsättningen är ändå att förädla ännu mer.

- Min målsättning har ju varit att förädla allt det vi odlar och kunna sälja direkt till konsumenten. Jag hoppas att genom att köpa den här kvarnen så ska det verkligen gå så.

Vy inne kvarnen med mycket bråte.
Mörby gård har anlitat Svartå kvarn i över 25 år. Vy inne kvarnen med mycket bråte. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,Kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,svartå kvarn

Varför ville du köpa en kvarn?

- När jag hörde att den tidigare ägaren Mika Merisaari funderade på att sälja blev jag först lite rädd och funderade över vad vi ska göra om hit kommer någon som inte alls vill mala vårt mjöl.

- Jag började titta efter vad det finns för andra kvarnar i närheten. Men så började jag fundera att varför skulle jag inte kunna köpa den själv.

Anna Alm sluter en mjölsäck.
Anna Alm vill lära sig mjölnarjobbet. Anna Alm sluter en mjölsäck. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,Kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,svartå kvarn

Hur länge funderade du innan du slog till?

- I några veckor, en månad kanske. Det där beslutet kom egentligen ganska snabbt när polletten föll ner.

50 - 100 ton spannmål per år

Anna Alm ska ändå inte ensam ta hand om ruljansen i kvarnen.

- Jag har sedan tidigare en anställd på gården. Nu anställde jag tidigare ägaren Mika som ska ansvara för den här kvarnen. Om det går riktigt bra kanske jag kan anställa någon till.

För att få lönsamhet i verksamheten räknar Alm med att mellan 50 och 100 ton spannmål måste gå igenom kvarnen per år.

Flera mjölsäckar står på hög.
Flera tusentals ton spannmål malas i Svartå kvarn varje år. Flera mjölsäckar står på hög. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,Kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,mjölsäckar

Varifrån kommer spannmålen som mals här i kvarnen?

- Det som har sålts under Svartå kvarns logo har Mika köpt upp från olika odlare i trakten och också från större förmedlare tror jag. Det har varit ekologiskt inhemskt spannmål. Jag har också som minimikrav att det ska vara det.

- Men så fungerar den här kvarnen också som den har fungerat för oss tidigare så man bara köper tjänsten; så egna odlare som vill förädla sitt spannmål har kommit hit med sitt spannmål.

Tomma säckar med Svartå kvarns gamla logga.
Det som sålts under Svartå kvarns logo har den tidigare ägaren köpt upp av odlare i trakten. Tomma säckar med Svartå kvarns gamla logga. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Svartå, Raseborg,Raseborg,Västnyland,mjölnare,Kvarn,jordbrukare,fastigheter,fastighetsköp,mjölsäckar

Hittills har runt 30 ton spannmål från Mörby gård gått igenom kvarnen per år.

- Det gäller att hitta en balans för hur mycket fokus vi sätter på våra egna råvaror och hur mycket vi fortsätter att mala åt andra.

- Tills vidare har jag ju tänkt att det ska fortsätta så som det har varit hittills så att alla är välkomna att få sina råvaror malda här, säger Alm.

Artikeln baserar sig på en radiointervju gjord av Bubi Asplund.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland