Hoppa till huvudinnehåll

Ljus i tunneln om avfallstransporternas framtid i Vasaregionen

Sopbil hämtar sopor.
Sopbil hämtar sopor. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund soptunnor

Är det kommunen eller fastigheterna som skall ordna avfallstransporterna i Vasaregionen? Ärendet har varit aktuellt sedan 2014 och den frågan kan snart få ett svar. Men först ska det utredas ytterligare.

Medlemskommunerna i Vasaregionens avfallsnämnd (Vasa, Korsholm, Storkyro, Malax, Korsnäs och Vörå) vill alla ha en fastighetsbaserad avfallstransport. Det vill säga det system som redan finns i kommunerna.

Också företagsföreningarna och fackföreningarna samt en stor del av invånarna vill ha kvar det nuvarande systemet.

Problemet är att det idag saknas ett formellt korrekt beslut som uppfyller lagens villkor.

Högsta förvaltningsdomstolen har 2016 tagit några prejudicerande beslut om vilka utredningar som krävs för att man ska kunna ta ett beslut om fastighetsbaserad avfallstransport.

- Det beklagliga är det att vi inte har haft den här informationen nämnden till kännedom tidigare, konstaterar nämndordförande Michael Luther (SFP).

Michael Luther
Michael Luther. Michael Luther Bild: Yle/Amanda Bieber medlem i hjärtgruppen

Därför ska man utreda saken vidare innan man kan fatta några beslut om hurudant transportsystem man ska ha i Vasaregionen.

- Om det är sedan så att vi kan konstatera i utredningen att förutsättningar finns så är det helt lagligt och bra att ha en fastighetsbaserad avfallstransport.

Tidigare utredningen bristfällig

Redan 2015 gjorde avfallsnämnden en utredning, men den var bristfällig till vissa delar och svarade inte på de frågor som högsta förvaltningsdomstolen hade dragit upp i sina riktlinjer.

När den nya utredningen kan stå klar är ännu oklart.

- Vi vill ju ha den så snabbt som möjligt för vi vill inte dra ut på det här beslutet på något sätt. Det är klart att vi behöver en klarhet i det här både för våra invånare och också för bolagen som sköter transporterna, säger Luther.

- NTM-centralen vill helst att vi ska ha ett beslut redan i maj, det tror jag inte riktigt är realistiskt, men nog ska vi få det gjort under det här året, det är alldeles klart.

 • Vasa Sports damer spelar ligahockey nästa säsong

  20 år sedan sist – Sports damer stiger till högsta nivån.

  Säsongen 2017–2018 var ett bottennapp för Vasa Sports herrlag som blev sist i Ligan. Men damerna fixade att klubbens säsong fick ett lyckligt slut: damerna vann den avgörande kvalmatchen över Hermes och avancerar till Ligan.

 • Ryskt fotbolls-VM ska locka turister till Helsingfors

  Det är enkelt att resa till ryska matcher via Helsingfors.

  Helsingfors turistsektor tänker ta ut det mesta möjliga av att fotbolls-VM ordnas i grannlandet Ryssland i sommar från mitten av juni till mitten av juli.

 • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

  Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

  Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

 • Sebastian Aho tacklade Sebastian Aho – Mikko Rantanen klättrar upp mot tio-i-topp

  Aho, Teräväinen, Rantanen, Vatanen & Armia fick NHL-assist.

  Patrik Laine har förmågan att stjäla de största rubrikerna men vem är poängbäst av finländarna i NHL? Rätt svar: Mikko Rantanen. I matchen mellan Carolina och New York Islanders möttes Sebastian Aho och Sebastian Aho. Den finländska upplagan drog det längre strået.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten