Hoppa till huvudinnehåll

LM: Allt fler unga får psykiatrisk specialsjukvård – antalet stiger i hela landet

pojke ensam i parken
I Nyland fick var tionde tonåring psykiatrisk vård 2017, medan antalet har stigit med en fjärdedel i Egentliga Finland och 37 procent i Birkaland. Vanligaste orsakerna är depression och ångestsymptom. pojke ensam i parken Bild: Yle / Ida Granholm pojke,stenarbeten,parker,Huvtröja,skogar,träd,berg,ensamhet,depression,ungdomar,mental hälsa,Psykisk störning

Ökningen i behovet av psykiatrisk specialvård är på kraftig uppgång. Orsakerna är oklara men psykolog Axel Aminoff tror att det mycket handlar om att det har blivit lättare att söka hjälp.

Antalet unga inom den psykiatriska specialsjukvården har ökat betydligt i nästan hela landet. Det rapporterar Lännen Media, som har granskat uppgifter från de olika sjukvårdsdistrikten.

De vanligaste orsakerna till att unga söker sig till psykiatrisk vård är depression och ångestsyndrom.

Mängden remisser har ökat markant bland annat i Birkaland och Egentliga Finland. I till exempel Nyland fick nästan var tionde 13 till 17-åring vård inom den psykiatriska specialsjukvården i fjol.

Ökningen är tydligast i Birkaland, där 37 procent fler ungdomar fick specialvård i fjol gentemot året innan. Också i nästan alla andra delar av landet ökar antalet kraftigt, i till exempel Egentliga Finland var ökningen 25 procent.

- Situationen är alarmerande och akut. Vi behöver mer pengar så vi kan ge bättre vård, säger överläkare Riittakerttu Kaltiala-Heino på Tammerfors universitetssjukhus till Lännen Media.

- Samhället måste reagera på det här. Med nuvarande resurser är vården alldeles för svag. Specialsjukvård innebär ofta mångåriga vårdperioder.

Överraskande och oförklarligt

Ungdomspsykiatrerna i hela landet är förbryllade över den snabba förändringen och vet inte vad den beror på.

- Vi har undrat att varför nu? Det finns ingen forskning som visar att problem med den mentala hälsan har ökat hos ungdomar, säger Kaltiala-Heino.

En orsak kan enligt henne vara ökad fattigdom bland barnfamiljer.

Lägre tröskel

Psykolog och psykoterapeut Axel Aminoff håller med om att ekonomiska faktorer kan spela in, men tror att siffrorna mer avslöjar en sänkt tröskel för att söka hjälp.

- Om en förälder är arbetslös tenderar det leda till psykisk påfrestning, så visst kan den ekonomiska svackan vi har varit i vara en delorsak.

- En annan orsak är också att dagens skola och samhälle är eller upplevs som mer krävande. Men också att man känner igen behovet.

ansiktsbild på axel aminoff
Axel Aminoff. ansiktsbild på axel aminoff Bild: Pia Abrahamsson pia med flera

Enligt Aminoff är det en positiv sak att vi får ta del av siffrorna. Han är osäker på att det skulle betyda att folk skulle vara sjukare än förr, utan tror att fler har sökt sig till vården.

- Om vi skulle få ta del av en rapport som säger att behovet av tandvård har ökat med 20 procent i Västnyland så tror jag inte vi skulle säga att situationen är alarmerande, utan snarare att folk sköter sina tänder bättre.

Aminoff understryker att orsakerna kan vara flera, men att det oavsett är bra att saken kommer fram.

- Det är en väldigt komplicerad fråga, så det är viktigt att det lyfts upp så vi kan se att behovet har ökat.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa