Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen hade problem att ladda om – stolt över stafettlaget: ”Otroligt bra”

Kaisa Mäkäräinen, OS 2018.
Kaisa Mäkäräinen sköt fullt i båda skyttena i mixedstafetten. Kaisa Mäkäräinen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen missade OS-medaljerna i Sydkorea, men hon lyckades åtminstone samla ihop sig för att vara med i en utmärkt finländsk stafettinsats. ”Gårdagen var jobbig”, medger Mäkäräinen.

De individuella medaljchanserna i olympiska spelen i Sydkorea begravdes för Kaisa Mäkäräinens del i helgen. För tredje OS i följd kammade hon noll – men i dag fick hon åtminstone en skön insats med sig.

Mäkäräinen prickade alla tavlor och fick se lagkamraterna Laura Toivanen, Tero Seppälä och Olli Hiidensalo stå för liknande prestationer. Resultatet blev en finfin sjätteplats i mixedstafetten i skidskytte.

Finland gjorde framför allt ett gott jobb på vallen. Laget använde bara tre reservpatroner.

– Det här var en otroligt bra insats. Men det är bara så att man vågar ta mera risker när man har reservpatroner att ta till, säger Mäkäräinen enligt STT.

Förstår Laukkanen

Finland förlorade med en dryg minut till segraren Frankrike – trots att Mari Laukkanen inte deltog. Hon ska i stället åka lagsprinten i längdåkning i morgon.

– Jag förstår Mari. Hon har större chanser där med Krista Pärmäkoski. Alla i vårt lag förstod hennes beslut, säger Mäkäräinen.

Efter de fyra tunga individuella OS-starterna var Mäkäräinen rejält besviken. Hon konstaterar att det inte var enkelt att ladda om.

– Gårdagen var jobbig. Jag var fysiskt helt borta när jag åkte skidor. En dag extra räckte för att hitta en bra form.

”En optimal insats”

Även bland de två herråkarna var det positiva tongångar.

– En optimal insats, precis vad vi hoppades på, säger Olli Hiidensalo.

Förbundskaptenen Antti Leppävuori passar på att berömma herrlagets OS-resultat. De lyckades höja sin nivå lagom till vinterns viktigaste tävlingar med bland annat två placeringar bland de tjugo främsta i sprinten.

– Olli och Tero gjorde sina bästa insatser någonsin här.

Leppävuori tror inte att det skulle ha gått mycket bättre för det finländska mixedlaget om Mari Laukkanen hade ersatt Laura Toivanen.

– Hon ansåg att hon inte är i den formen att hon skulle ha klarat av att åka två stafetter på två dagar.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport