Hoppa till huvudinnehåll

På väg mot blåvit djupdykning i Sydkorea – här är medaljchanserna som ska rädda Finlands OS

Krista Pärmäkoski med OS-brons 2018.
Krista Pärmäkoski är en av idrottarna som har levererat med två brons. Krista Pärmäkoski med OS-brons 2018. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

OS i Sydkorea går in på upploppet – och Finland är långt från ett medaljregn. Det krävs framgångar under de sista dagarna för att undvika en verklig bottennotering. Det finns åtminstone chanser kvar – här är de hetaste.

Norge leder medaljligan på 29 medaljer – elva guld – och har chansen att knäcka alla tiders notering i vinter-OS. Med fem tävlingsdagar kvar i Sydkorea är Norge åtta medaljer efter USA:s rekord.

Även Sverige har gått rätt starkt med fyra guld och tre silver. Frida Hansdotter (slalom), Hanna Öberg (skidskytte), Stina Nilsson (längdåkning) och Charlotte Kalla (längdåkning) är de svenska guldhjältarna.

Finland? Långt efter.

Krista Pärmäkoski har tagit två brons i längdåkning och Enni Rukajärvi har knipit ett brons i slopestyle.

Fem medaljer bottennotering

Nu har det gått fem tävlingsdagar sedan den senaste blåvita medaljen – och i den här takten kan Finland göra en ny bottennotering i ett vinter-OS.

Vid OS i Vancouver för åtta år sedan tog Finland fem medaljer – ett silver och fyra brons. Där ligger ribban för att undvika en medaljmässig djupdykning.

Men det finns orsak att inte kasta in handduken ännu. Under de återstående OS-dagarna finns flera potentiella medaljgrenar. Här är fem heta finländska chanser som återstår:

Michelle Karvinen, Emma Nuutinen och Riikka Välilä firar mål.
Damlejonen går för brons mot OAR. Michelle Karvinen, Emma Nuutinen och Riikka Välilä firar mål. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i ishockey,Michelle Karvinen,Riikka Välilä,Emma Nuutinen

Damlejonen favorit till bronset

Vad? Damernas ishockey. När? Onsdag, klockan 9.40.

Efter den klara semifinalförlusten mot USA siktar Damlejonen på att avsluta turneringen med en seger. I bronsmatchen ställs Finland mot OAR – det ryska laget som Finland slog med 5–1 i gruppspelet.

I fjol tog Damlejonen VM-brons och nu går laget in som favorit mot ryskorna.

Läs en intervju med det finländska lagets veteran Riikka Välilä här.

Mari Laukkanen, OS 2018.
Mari Laukkanen kör tillsammans med Krista Pärmäkoski. Mari Laukkanen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Mari Laukkanen

Damerna outsider i lagsprint

Vad? Damernas längdåkning, lagsprint i fristil. När? Onsdag, klockan 12.00.

Finland kommer till start med Mari Laukkanen och Krista Pärmäkoski i lagsprinten som går i fristil. För fyra år sedan ordnade Kerttu Niskanen och Aino-Kaisa Saarinen ett silver, men då var det den betydligt mer gångbara klassiska tekniken som gällde.

Nu får den blåvita duon ses som en outsider. Norge (Marit Björgen och Maiken Caspersen Falla) och Sverige (Charlotte Kalla och Stina Nilsson) är de stora guldfavoriterna.

Bakom Norge och Sverige finns många om budet. Schweiz, USA, OAR och Tyskland är några av lagen som kör för medalj.

Iivo Niskanen firar VM-guldet 2017.
Så här glad var Iivo Niskanen för ett år sedan efter VM-guldet. Liknande jubelscener i OS? Iivo Niskanen firar VM-guldet 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen Iivo Niskanen

Ett år av uppladdning kulminerar för Niskanen

Vad? Herrarnas längdåkning, 50 kilometer klassiskt. När? Lördag, klockan 7.

Ända sedan hemma-VM i Lahtis för ett år sedan har Iivo Niskanen satt allt fokus på den klassiska OS-femmilen i Pyeongchang.

Världsmästaren har satsat på långa pass för att hålla hela distansen. Tekniken och huvudet har han redan för att klara av vad som helst på den längsta mästerskapsdistansen på herrsidan.

På lördag morgon finsk tid går startskottet i masstarten. Niskanen har visat upp en stark klassisk åkning under OS – den klassiska delen på skiathlonen och stafettsträckan – och rankas som en av favoriterna.

För fyra år sedan frälste Niskanen det finländska folket med ett OS-guld i lagsprint tillsammans med Sami Jauhojärvi. För ett år sedan gjorde han om den bedriften på egen hand när han slog till på femton kilometer i Lahtis och tog VM-guld.

Kan han göra det en gång till?

Lejonen, OS 2018
Åttondelen mot Sydkorea gav ingen stormvarning från Petri Kontiola, Sami Lepistö & Co. Lejonen, OS 2018 Bild: Lehtikuva Petri Kontiola,Sami Lepistö,Finlands herrlandslag i ishockey

Krånglar sig Lejonen hela vägen till medalj?

Vad? Herrarnas ishockey. När? Final: söndag, klockan 6.10. Bronsmatch: lördag, klockan 14.10.

Åttondelsfinalen mot Sydkorea gav kanske inga tecken om att Lejonen är på väg mot stordåd i herrarnas hockeyturnering. Det blev en rättvis men oväntat knapp seger mot värdnationen.

På onsdag kan medaljdrömmen slockna mot Kanada. Kvartsfinalen är som vanligt en vägdelare i en stor turnering. Vidare och det doftar medalj, ut och det är nattsvarta rubriker.

Lejonen var på förhand en medaljkandidat och det lär bli tajt mot Kanada. En vinst där ger troligen chans till revansch mot Sverige i semifinalen.

Det tål att upprepas att Lejonen ofta har gått bra i olympiska turneringar. Finland har tagit medalj i tre raka OS.

Krista Pärmäkoski i OS
Krista Pärmäkoski har en individuell distans kvar. Krista Pärmäkoski i OS Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski,längdskidåkning

En till medalj för Pärmäkoski?

Vad? Damernas längdåkning, 30 kilometer klassiskt. När? Söndag, klockan 8.15.

Brons på skiathlon, brons på tio kilometer fritt.

Ska Krista Pärmäkoski fullborda sitt OS-hattrick med en tredje individuell medalj? Åtminstone borde hennes på förhand sett bästa distans komma i hela spelens sista tävling.

En tremil ska passa Pärmäkoski utmärkt – speciellt med tanke på den form som finländskan är i. Att den körs i klassisk stil, som är hennes bättre teknik i normala fall, talar också för Pärmäkoski.

Pärmäkoski har chansen att bli den första finländska längdåkaren sedan Marja-Liisa Kirvesniemi att ta tre individuella OS-medaljer i samma mästerskap.

Alla tidpunkter angivna i finsk tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport