Hoppa till huvudinnehåll

Perfekt skytte gav Finland rekordplacering i mixedstafetten – alla åkare lyckades

Kaisa Mäkäräinen tävlar i skidskytte.
Kaisa Mäkäräinen var på hugget i mixedstafetten. Kaisa Mäkäräinen tävlar i skidskytte. Bild: Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen

Inför mixedstafetten i skidskytte ifrågasattes Finlands chanser till en framskjuten placering. Några starka individuella insatser senare var det blåvitt på sjätteplats.

Att Mari Laukkanen skulle stå över mixedstafetten och köra lagsprint med Krista Pärmäkoski togs emot med besvikelse bland skidskyttefolket.

Men när Laura Toivanen använde sig av bara en reservpatron och gav över till en Kaisa Mäkäräinen som var stark både på skjutvallen och i skidspåret tänkte få på Laukkanen längre. Det blev noll bommar för världscupettan Mäkäräinen.

– Kanske den här stafetten borde ha inlett OS, resonerade Yles Sportens referent Magnus Eklöv med tanke på det tydliga finska självförtroendet.

– I en stafett vågar man kanske riskera lite mera i skyttet, då man har reservpatroner till förfogande, konstaterade Mäkäräinen själv efter sin etapp.

Finland sköt bäst i tävlingen

Tero Seppälä tog över på femte plats och kunde tillsammans med Olli Hiidensalo på ankarsträckan se till att Finland slutade sexa – och därmed tangerade rekordplaceringen i en stortävling. I VM 2009 blev Finland också sexa. Mixedstafetten har varit med i OS bara sedan Sotji, så det säger sig självt att sjätteplatsen är Finlands bästa i OS.

Bara Vitryssland på femte plats sköt lika bra som Finland i dag och använde tre reservpatroner.

Tyskland slarvade bort guld, silver och brons

Fyra lag kämpade om guldet på ankarsträckan. Den suveräna fransmannen Marin Fourcades perfekta skytte avgjorde till slut och han tog sitt tredje OS-guld i årets OS.

Tyskland hade åkt ut på ankarsträckan i ledning. Då Arnd Pfeiffer misslyckades i det sista skyttet, kunde Norge ohotat ta silver.

Tyskarna förlorade också bronset på slutrakan. Italien var några decimeter före och tog sitt andra raka OS-brons i mixedstafetten.

Resultat, mixedstafett

1. Frankrike (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux, Martin Fourcade)
2. Norge (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bö, Emil Hegle Svendsen) + 20.9
3. Italien (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Donimik Windisch) + 26.9
4. Tyskland (Vanessa Hinz, Laura Dahlmeier, Erik Lesser, Arnd Pfeiffer) + 27.2
5. Vitryssland (Nadezhda Skardino, Darya Domracheva, Sergey Boscharnikov, Vladimir Chepelin) + 55.5
6. Finland (Laura Toivanen, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo) + 1:03.9

Se OS-webbplatsen för detaljerad stastistik.

 • Här rivs hotell Hamburger Börs i Åbo centrum

  Se videon från byggarbetsplatsen då väggar rivs.

  Just nu rivs det stora hotellet Hamburger Börs alldeles intill Salutorget i Åbo centrum. Det är ett jätteprojekt som kräver precision. Snart ska ett nytt hotell ersätta det gamla som blev klart 1979. Se video då väggar rivs!

 • Nyhetsquiz: 5G, regnskog som brinner och nya regler på Instagram

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Skulle du ta på dig ett armband med texten “feminist”?

  Vad är en feminist? F-ordet väcker debatt.

  I serien F-ordet försöker Ulrikke Falch, känd från tv-serien Skam, få en hel skola att bli feminister genom att dela ut armband till de som står på hennes sida. Den provocerande serien väcker debatt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport