Hoppa till huvudinnehåll

Slalom på 1970-talet - en trendsport som höll de unga från dålighetsliv

Programledare Caj "Ståla" Stålström undersöker sportgrenar för ungdomen 1971. Slalom är en utmärkt sport som håller de unga borta från gatornas dålighetsliv.

Slalomåkningen har ökat i rask takt. Ståla beger sig till slalombranten för att ta reda på mer.

Först får vi höra om olika sätt att åka i backen och svänga genom slalomportarna. Man skall inte bli förskräckt över backen. Rörelserna i slalom är få och inte särdeles komplicerade. Och man kan träna så länge man lever.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte överskatta sin skicklighet och ta portarna med för hög fart.― Caj Stålström

Caj Stålström intervjuar några pojkar i slalombacken. Leif Nystén, Tom Merilahti, Robin Candolin och Tom Korpela gillar svängarna och farten.

Skidliftarna har gjort slalombackarna allt mer publikvänliga. Pojkarna åker gärna lift, men Ståla tycker man kunde trampa upp för backen för att få ännu bättre motion.

Ståla undersöker skidutrustning, 1971
Ståla undersöker skidutrustning, 1971 Ståla undersöker skidutrustning, 1971 Bild: Arkivet skärmdump Caj Stålström,slalom,skidor,1971

Ståla besöker en sportaffär och talar med avdelningschef Torsten Stenvall om försäljning av terrängskidor och utförsåkningsskidor och vilka priser det rör sig om.

Männen rekommenderar hjälm för att gardera sig mot skallskador då man åker slalom, men bruk av hjälm verkar inte vara så vanligt i backen.

Föräldrarna får betala dyrt för slalomutrustningen, men de gör det gärna för en sportgren som "för ut barnen i den friska luften och håller dem borta från kaféer och gator". Och man behöver inte genast köpa den dyraste utrustningen.

Motionsivraren Stålström tycker dock att terrängskidning är bättre.

Vi får också se ett reportage från Solvalla slalombacke 1967. Där verkar det inte vara så stor skillnad mellan utrustning för terräng- och utförsåkning. Det viktigaste är att de unga får motion och frisk luft.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.