Hoppa till huvudinnehåll

Svenska succéduon varnar för Pärmäkoski: "Hon ger sig aldrig"

Stina Nilsson och Charlotte Kalla jagar flera guld vid OS.
Stina Nilsson och Charlotte Kalla kör lagsprint för Sverige. Stina Nilsson och Charlotte Kalla jagar flera guld vid OS. PyeongChang 2018,längdskidåkning,Stina Nilsson,Charlotte Kalla

Både Charlotte Kalla och Stina Nilsson har redan vunnit varsitt individuellt OS-guld, men duon är sugna på fler medaljer och åker lagsprint för första gången tillsammans på onsdagen. Svenskorna är mycket imponerade av Krista Pärmäkoski vid OS så här långt. Hon kommer att vara med och utmana snabbare än vad vi anar, menar Kalla.

Det var relativt få inom skidvärlden som blev överraskade när Sverige presenterade sin damduo för lagsprinten vid OS i Pyeongchang.

Hoppa över Twitterpostning

Skiathlonvinnaren Charlotte Kalla kör etapperna ett, tre och fem medan sprintvinnaren Stina Nilsson tar hand om etapperna två, fyra och sex.

– Det känns jättespännande och jättekul, jag har aldrig åkt lagsprint med Charlotte tidigare men jag har stort förtroende för det lag vi ställer upp imorgon, säger Stina Nilsson.

Hennes sex år äldre lagkamrat i tävlingen, Charlotte Kalla är mycket imponerad av sin partner i lagsprinten.

– Stina är en stor inspirationskälla, jag behöver verkligen vara skärpt i mina förberedelser för att kunna hålla jämna steg med henne. Den professionalitet uti fingerspetsarna som Stina har motiverar också mig till att vara på tårna med mina förberedelser, säger Kalla.

Utslagsgivande bana

Kalla tog OS-silver i lagsprint i Vancouver, man fanns inte med i truppen i Sotji för fyra år sedan. Då tog i sin tur Stina Nilsson brons tillsammans med Ida Ingermarsdotter.

Med tanke på duons framfart i OS så här långt är det solklart att en plats på podiet hägrar för succésvenskarna.

– Det kommer att vara en utslagsgivande bana som vi tar oss an imorgon och jag tror att det kommer att vara hög fart. Jag tror inte det kommer att spricka upp så himla mycket för det är så pass många åkstarka åkare med så jag och Stina kommer verkligen att behöva vara på tårna och göra vårt allra yttersta, tror Kalla.

Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon.Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon.
Nilsson vann i sprint, Kalla i skiathlon. Bild: /All Over Press, imago/Sven Simon/ All Over Press

Intressant startfält

Både Kalla och Nilsson pekar ut Norge som den solklara favoriten och värsta konkurrenten i kampen om guldet.

Utöver norskorna är det öppet.

– Jag ser absolut Norge som favoriter. Sen finns USA, Ryssland och även Finland bland utmanarna, säger Nilsson.

– Norge givetvis. USA har starka åkare, ryskorna blir hårda, Schweiz är med och kämpar och även Finland efter att ha hört deras uppställning. Det är många som kommer att vara med i matchen, tror Kalla.

Yle Sporten berättade nyheten om Mari Laukkanens inkludering i laget för svenskorna, men både Nilsson och Kalla har bättre koll på Krista Pärmäkoski, som redan har två brons från OS.

– Hon är också en åkstark åkare med väldigt bra spurt och det är väldigt spännande att ni tog in Mari Laukkanen också. Det blir ett bra lag, tror Nilsson.

Krista Pärmäkoski.
Kalla om Pärmäkoski: "Hon ger sig aldrig." Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

– Hon ger sig aldrig. Det är så himla häftigt att följa Krista hur hon verkligen krigar och kan behärska både klassiskt och skate samt sprint och distans så otroligt bra, säger Kalla och höjer ett varningens finger för finskan.

– Hon kommer att vara med och utmana snabbare än vad vi anar och det här mästerskapet är inte slut ännu, avrundar Kalla.

Lagsprinten avgörs i fri teknik och finns på programmet på onsdagen med start klockan 10.00. Finalerna börjar klockan 12.00.

Läs också