Hoppa till huvudinnehåll

Tränaren stolt över unge Hirvonen: "Det var inte hans OS ännu"

Eero Hirvonen skidar vid OS i Pyeongchang 2018.
Eero Hirvonen spillde sitt bästa krut på att ta in avståndet till täten. Eero Hirvonen skidar vid OS i Pyeongchang 2018. Bild: Lehtikuva Eero Hirvonen,nordisk kombination

Eero Hirvonen var med i tätstriden under en kort stund av tisdagens tävling i nordisk kombination, men när det tyska tåget gick blev Hirvonen kvar på perrongen. Jag trodde jag skulle ha haft mer att ge när det blev åka av, sade en besviken Hirvonen till Yle Sporten.

Hirvonen gick ut i skidspåret från en sjunde plats efter backmomentet. Han hade själv hoppats att han skulle ha gjort ett åtminstone marginellt bättre hopp, vilket hade gett honom draghjälp längs med vägen på de fyra skidvarven.

– Jag visste att det blir en ensam resa i inledningen och den här banan är sådan att det har ganska stor betydelse om man kan åka i en klunga, speciellt när man kommer upp på backarna. Det var inte lätt, säger Hirvonen.

Hirvonen inledde sin tävling relativt lugnt, men när han fick signaler från lagledningen att täten hopat sig och börjat åka saktare, tryckte han på gaspedalen och kom ikapp.

– Det var fint att jag kunde åka fast täten och vara med i kampen, men när stora delar av gänget där framme fått åka i lugn och ro och spara sig för sista varvet samtidigt som man själv använt det tredje varvet för att åka ikapp, då blir det svårt, konstaterar Hirvonen.

Tyskarna stack, Hirvonen kunde inte svara

I sista backen vid stadionområdet kom sen rycket som publiken hade väntat sig.

Tyskarna höll i taktpinnen och lade sist och slutligen beslag på de tre främsta placeringarna.

– När du har tre stenhårda tyskar som alla är bra på att åka skidor tillsammans så går det så här, säger Hirvonen.

Han hade tätkänning under några kilometer, men kunde inte längre svara när tempot sist och slutligen skruvades upp och medaljernas öde avgjordes.

– Jag antog att jag skulle ha mer att ge när det blev åka av. Jag hade tyvärr använt ganska mycket av min energi på att åka fast täten på det tredje varvet, eftersom jag visste att jag måste vara ikapp innan den sista backen in till stadion. Jag trodde nog att återhämtningen skulle ha varit bättre, men så här gick det idag. De andra killarna var fräschare när det kom till kritan.

Kukkonen: Hans tid kommer

Landslagstränaren Petter Kukkonen sparade inte på skrytet när han fick kommentera sin unge adepts insats i den sista individuella starten för vinter-OS i Pyeongchang.

– Han bevisade idag att han är den sjätte bästa utövaren i världen. Han är på bra väg, en alldeles strålande idrottare som gjorde sina första individuella starter vid ett OS och var med i tätstriden i bägge. Det är små marginaler och hans tid kommer ännu, det var inte hans OS denna gång, säger Kukkonen.

För utövarna i nordisk kombination återstår ännu lagtävlingen på torsdag.

Finlands lag i den tävlingen ser ut att bestå av Hirvonen, Ilkka Herola, Leevi Mutru och Hannu Manninen, som verkar vara kvitt sina hälsoproblem.

Läs också