Hoppa till huvudinnehåll

Vasa får unikt behandlingsrum – nu kan hudcancerpatienter få bättre vård

Överläkaren i hudsjukdomar Johanna Hagman på Vasa centralsjukhus.
Överläkaren i hudsjukdomar Johanna Hagman på Vasa centralsjukhus. Överläkaren i hudsjukdomar Johanna Hagman på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa centralsjukhus,dagsljus-PDT

På onsdag öppnas det första rummet för dagsljus-PDT i Finland. Patienter med ett förstadium till hudcancer kan få ljusbehandling i det fotodynamiska rummet.

På Vasa centralsjukhus hudpoliklinik öppnas det första rummet för dagsljus-PDT (day light photodynamic therapy), ett så kallat dagsljusrum. PDT är en behandlingsform som används vid behandling av ytlig hudcancer: Behandlingen förstör de elakartade cellerna utan att skada de friska cellerna runtomkring.

- Nu kan vi behandla stora hudområden och hudområden på flera ställen av kroppen samtidigt, säger överläkaren i hudsjukdomar Johanna Hagman på Vasa centralsjukhus.

Behandlingen går till så att en kräm sätts på området med hudcancer. Krämen får verka en halv timme och sedan sätter sig patienten i dagsljusrummet i två timmar.

Dagsljus-PDT lamporna
Lamporna ger samma ljus som dagsljus, men utan de skadliga uv-strålarna. Dagsljus-PDT lamporna Bild: Yle/Anna Ruda Vasa centralsjukhus,dagsljus-PDT

Tidigare har man haft en lampa med vilken man bara har kunnat behandla ett litet område åt gången.

- Då lät vi krämen verka längre och sen behandlade vi med lampan i bara tio minuter. Då förstödes alla cancerceller på en gång och det kunde vara väldigt smärtsamt för patienterna.

Frisk hud på några veckor

Lamporna i dagsljusrummet ger samma ljus som dagsljus, men utan de skadliga uv-strålarna.

- Efter behandlingen är huden röd och lite sårig, men den blir len och frisk på några veckor.

Man kan också få dagsljusbehandlingen utomhus mellan mitten av maj till mitten av september.

- Men tyvärr råkar det sig alltid så att när vi har bokat in patienter för behandling regnar det eller är riktigt molnigt. Nu kan vi behandla patienter alla dagar oberoende av årstid och väder.

Bättre vård för tusentals drabbade

Hagman räknar med att det finns tusentals patienter inom Vasa sjukvårdsdistrikt som behöver behandlingen. Just nu finns ungefär 60 patienter som närmar sig gränsen för vårdgarantin i kön.

- Hudcancer är ganska vanligt här hos oss. Kanske beror det på att vår hud är ljus, på sommaren vistas vi mycket vid havet, sommardagarna är lång och när solen äntligen skiner njuter vi av den.

Dagsljusrummet finns vid S-huset på sjukhusområdet där också hudpolikliniken finns. Rummet med lamporna, inklusive installation och garanti, har kostat 24 000 euro.

- Det var mitt initiativ att vi skulle få det här dagsljusrummet.

Dagsljus-PDT rummet.
Tusentals patienter inom Vasa centralsjukhus kommer att få behandling i det här rummet. Dagsljus-PDT rummet. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa centralsjukhus

Behandlingen med dagsljus-PDT används framförallt vid behandlingen av aktiniska keratoser, som är ett förstadium till hudcancer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten