Hoppa till huvudinnehåll

Abi, känner du igen dig själv? Testa din stressnivå

hur stressad är du-bild
hur stressad är du-bild studentskrivningar,pressad

Har du svårt att minnas när du senast gjorde något roligt? När sov du sist en god natts sömn? En viss mängd stress och oro hör till när man ska skriva studenten, men samtidigt bör man veta när stressen går för långt.

Testa om du känner igen dig själv i dessa påståenden. Testet är gjort med glimten i ögat, men samtidigt är negativ stress ingenting att leka med. Om det visar sig att du är stressad, får du tips från två psykologer i svaret.

1. Bibliotekspersonalen hälsar på mig som på en gammal bekant.

2. Min lunch består allt oftare av en halv liter kaffe.

3. Mina kännetecken är: blekt ansikte, mjukisbyxor och kaffetermos.

4. Mina föräldrar vet att jag exploderar om de frågar hur det går med läsandet.

5. Jag vet inte när jag senast talade vänligt till mina föräldrar.

6. Dagen gick igen åt till att jag förberedde mig för att läsa - utan att jag egentligen fick något läst.

7. Jag intalar mig själv varje kväll: "Imorgon börjar jag läsa".

8. Jag har nått guldkundsstatus på närcafét.

9. Frisk luft och socialt umgänge känns som avlägsna minnen från livet före studentskrivningarna.

10. Jag ser trigonometriska formler, litosfärplattor och intramolekylära bindningar i mina drömmar.

11. Jag vaknar också svettig efter mardrömmar om studentskrivingarna.

12. Jag får något fel om någon ännu en gång säger "det går nog bra" eller "sluta stressa".

13. Det är väl inget konstigt i att gå till skolan i pyjamas?

14. Jag kommer inte ihåg när jag senast tvättade håret.

15. Jag slocknar utan koffeintabletter.

16. Jag tänker mig att alla äter melatonin för att få sömn om nätterna.

17. Vissa dagar glömmer jag bort att äta.

Testet är en översättning av Jenni Honkanens test för Yle Abitreenit. Det är ett samarbete med andra stadiets psykologer vid Helsingfors stad.

Texten är en del av kampanjen Pressad. Pressad hjälper abiturienter att förbereda sig inför studentskrivningarna och erbjuder information och verktyg för att klara av skrivningarna och hantera stress. Syftet med kampanjen är att betona vikten av att må bra medan man studerar och synliggöra studiestressen som många gymnasieelever känner.

Vetamix

 • Censorns tips inför studentproven i finska

  Åtta tips för dig som ska skriva finska.

  Finska är ett nationalspråk som man har nytta av både i arbetslivet och livet i allmänhet. Har man gått lång lärokurs i finska, lönar det sig nog att skriva lång finska i studenten också, säger Yvonne Nummela, censor i finska vid Studentexamensnämnden.

 • Censorns tips inför realproven

  Åtta tips som hjälper dig att klara dig bra i realproven.

  Realproven är på sätt och vis ett slags mognadsprov. Den som behärskar gymnasiekursernas innehåll och dessutom kan skriva på ett trovärdigt sätt, med korrekt terminologi, visar att den är mogen - och har goda förutsättningar att klara sig bra i proven.

 • Censorns tips inför studentproven i matematik

  Tio tips för dig som skriver kort eller lång matta.

  Tidigare hade matematikproven större fokus på basfärdigheter, men sedan man år 2012 införde bättre och kraftigare tekniska hjälpmedel har nivån på uppgifterna sakta stigit.

Nyligen publicerat - Vetamix