Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen mållösa av OS-lycka – 44-åriga Välilä: "Spöket från Sotji besegrat"

Damlejonen, OS 2018.
Damlejonen tog brons efter en spännande match mot OAR. Damlejonen, OS 2018. Bild: All Over Press Finlands damlandslag i ishockey

Finland fixade tredje OS-bronset genom tiderna. En lång process fick ett strålande slut – och glädjen efter bronsmatchen var total. ”Medaljen är en logisk följd av vårt jobb”, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen.

Redan innan slutsignalen ljöd började finländskorna fira. Ronja Savolainen kastade sig i armarna på Noora Räty. Sedan var den finländska medaljfesten igång.

Damlejonen slog OAR för andra gången i OS-turneringen i Sydkorea. Samtidigt fick laget revansch för den blytunga kvartsfinalförlusten mot Sverige för fyra år sedan.

– Vi har pratat om det där många gånger. Spöket från Sotji är besegrat, vi var sugna på den här medaljen, säger Riikka Välilä till Yle Sporten.

Riikka Välilä.
Riikka Välilä. Riikka Välilä. Bild: Lehtikuva Riikka Sallinen

Välilä var med redan 1998 i Nagano när damerna klev in på OS-programmet. Då tog Finland också brons.

– Det har gått en lång tid och det har hunnit hända mycket. Jag är verkligen glad att vara här och spela med de här spelarna, säger 44-åringen.

"Är otroligt stolt"

Det har gått åtta år sedan Finland senast knep ett brons i damhockeyn. Då var också Michelle Karvinen med.

– Jag kommer ihåg Vancouver som i går. Nu står man här igen. Det är otroligt. Jag vet inte vad jag ska säga, säger hon till Yle Sporten.

Finland ledde bronsmatchen med både 2–0 och 3–1, men i slutsekunderna blev det spännande.

– Jag litade på laget hela vägen. Jag är otroligt stolt, säger Karvinen.

"Vi är på tapeten nu"

Pasi Mustonen tog över Damlejonen efter OS i Sotji. Damlejonen har tagit två VM-brons och nu också ett OS-brons med honom bakom bänken.

– Det känns fruktansvärt kul. Den långa processen gav resultat. Vi har byggt i flera år och medaljen är en logisk följd. Det är en otrolig historia, säger han till Yle Sporten.

Pasi Mustonen.
Pasi Mustonen har lett Damlejonen i fyra säsonger. Pasi Mustonen. Bild: Lehtikuva Pasi Mustonen

Nu ska Mustonen fira bronset, men han passar också på att blicka framåt.

– Det blir kul med hemma-VM nästa år, konstaterar han.

Förbundskaptenen hoppas att den nya medaljen kan ge Damlejonen ett nödvändigt lyft av förutsättningarna.

– Vi är på tapeten nu. Hockeyförbundet kommer att satsa mer och det ser också olympiska kommittén. De två måste skapa bättre förutsättningar för oss.

– Jag är helt övertygad om att det finns företag i Finland som vill sponsra kvinnor och nu har de ett utmärkt tillfälle.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Damlejonens bronsglädje – ledde hela vägen och slog OAR efter dramatik

Damlejonen pallade för favorittrycket och tog OS-brons. OAR pressade Finland ordentligt, men hockeylandslaget fixade den fjärde blåvita medaljen i Pyeongchang. "Jag har väntat i åtta år på att få spela om OS-medaljer igen", säger Jenni Hiirikoski.

Läs mera:

Karhu: Damlejonen spelade inte bara för ett OS-brons – grenens framtid i Finland stod på spel

Efter katastrofen i Sotji hade Damlejonen inget val den här gången. Att komma hem utan medalj var inte ett alternativ. Chefstränaren Pasi Mustonen har sagt det rakt ut: Kommer vi hem utan medalj faller damhockeyn i glömska. Hela grenens framtid hängde på det här.