Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen stämmer upp i allsång i bronsbussen: "Vi ska njuta tillsammans, det förtjänar vi"

Efter besvikelsen i Sotji lyckades Damlejonen åter befästa sin position som tredje bästa landslag i världen. Bronsmedaljen kommer man att fira hela kvällen – som började med allsång.

Trots att en halv dag gått sedan laget slog OAR med 3–2 känns det overkligt för många spelare att vara OS-medaljörer.

– Kanske man kan fatta det om en vecka, uppskattar Ronja Savolainen, och inte heller lagkamraten Michelle Karvinen är helt på det klara med vad som hänt.

– Inte helt, jag tror det kommer ta några dagar. Just nu njuter vi bara tillsammans, säger Karvinen.

"Otroligt"

Savolainen hade två VM-brons från tidigare men vann nu sin första OS-medalj.

– Jag ska visa den till familjen, självklart. Sedan tar jag med den hem och hänger upp den på väggen så man kan kolla på den och få bra minnen, planerar hon.

Damlejonen, OS 2018.
JAAAA! Damlejonen, OS 2018. Bild: Lehtikuva Finlands damlandslag i ishockey

Känslan när man vinner OS-medalj menar Savolainen att är obeskrivlig.

– Otroligt, det är det största man kan nå som ishockeyspelare som kvinna. Nu när man har uppnått det och fått brons är det helt sjukt, man kan inte beskriva det med ord.

Hade en bra laganda

På fredag åker laget hem till Finland men i kväll ska det firas. Kvällen började med allsång i bronsbussen och man lär inte lägga sig i första taget.

– Vi ska fira tills vi inte orkar mer, vi ska njuta tillsammans, det förtjänar vi, slår Karvinen fast.

Riikka Välilä som tillhör det rutinerade gardet vet att den goda lagandan hjälpte laget i turneringen. Därför blir det lagkompisarna som hon kommer sakna mest.

– Jovisst tror jag att det är det jag kommer att sakna – de här tjejerna, det här laget och tiderna vi haft tillsammans den här säsongen, säger Välilä.