Hoppa till huvudinnehåll

Efter skolskjutningen i Florida satsar Trump på skolsäkerhet, men inte på vapenförbud

Hjältar från olika krissituationer belönades i Vita huset
Trump tog emot hjältar från olika krissituationer. Hjältar från olika krissituationer belönades i Vita huset Donald Trump,USA,Vita huset

President Trump vill förbjuda alla metoder som förvandlar vanliga vapen till automatvapen. Det är första steget för att höja säkerheten i skolorna. Ett annat medel: flera vapen?

President Donald Trump har undertecknat ett dekret för att förbjuda så kallade. bumpstock-anordningar. Nu hoppas han på en snabb beredning i justitieministeriet.

Aldrig mer Las Vegas?

En "bump stock"-anordning gör det möjligt för semiautomatiska skjutvapen att spruta ur sig kulor likt ett automatvapen. De är lagliga i USA, medan automatvapen i stora delar av landet är förbjudna.

De här tilläggsdelarna har använts i flera masskjutningar, bland annat i Las Vegas. Där dödades 58 personer på en konsert då en person öppnade eld från ett högt hotell på andra sidan gatan.

Ok för vapenlobbyn

Det förslag presidenten introducerar gäller effektiverande tilläggsdelar. Förslaget att begränsa dem är inte nytt. Redan i december satte man i gång utredningsarbetet.

Den amerikanska vapenorganisationen National Rifle Association, NRA, är inte emot. Vapenlobbyn motsätter sig åtminstone inte en granskning av "bump stock"-anordningar.

Det skulle alltså bli ett förbud mot bumpstock-anordningarna. Men presidenten gör inget för att förbjuda vapnen, som många av eleverna i Florida nu kräver.

Vallöfte: "Tillåt vapnen"

Trump har faktiskt ett vallöfte att fylla i helt motsatt riktning. Under presidentvalskampanjen lovade han flera gånger att avskaffa vapenfriheten i skolorna.

Det är en nödvändighet att tillåta vapen i skolor och på militäranläggningar, ansåg kandidaten. Han lovade ett lagförslag första dagen på jobbet som president. Det har inte kommit ännu, men kanske nu.

Skolelev håller en skylt med krav på vapenkontroll. Han och andra elever är på väg till delstatens huvudstad Tallahassee för att framföra kravet på ökad vapenkontroll.
Skolelev håller en skylt med krav på vapenkontroll. Han och andra elever är på väg till delstatens huvudstad Tallahassee för att framföra kravet på ökad vapenkontroll. Skolelev håller en skylt med krav på vapenkontroll. Han och andra elever är på väg till delstatens huvudstad Tallahassee för att framföra kravet på ökad vapenkontroll. Florida,Skola,USA,Vapenlagar,skjutvapen

Det finns många i USA som vill ge eleverna i skolorna en bättre chans att försvara sig. Man oroar sig alltmer för skolskyttar och andra galningar med vapen.

De måste mötas av motstånd. Då talar man om elevgarden och säkerhetsvakter, kanske beväpnade lärare.

Hjältarna får beröm

President Trump berörde inte frågan om vapen när han talade om bumpstockanordningarna. Det fanns inte heller någon möjlighet för pressen att fråga.

Presidenten kom med sitt utspel vid en ceremoni i Vita huset. Tolv hjältar från olika krissituationer belönades med medaljer.

President Trump brukar gärna berömma räddningspersonalen, de så kallade ”first responders” – de som är först på plats i olika katastrofsituationer.

Bland de belönade fanns brandmän, poliser och soldater som hade räddat människoliv, med sina egna liv som insats.

Också i Florida dödades tre vuxna, som försökte skydda barnen. Flera lärare är också skadade.

"Jag blev djupt berörd"

Vid ceremonin i Washington uttalade sig presidenten lite mer empatiskt än tidigare om massakern i Florida. Nu var det lite mer än tankar och böner för de berörda.

President Trump talade första gången till folket dagen efter massakern. Då kritiserades han för okänslig högläsning ur ett färdigt skrivet tal, utan någon egen medkänsla.

På lördagen träffade presidenten några av dem som skadades i massakern på ett sjukhus i Florida.

- Jag blev rörd, djupt rörd, men också imponerad av deras styrka och motståndskraft, sade han nu i sitt tal i Vita huset.

Prioritering av skolsäkerhet

Vita huset vill nu visa att man prioriterar säkerheten i skolorna. Nu arrangeras flera evenemang där presidenten kan visa sitt intresse för säkerhetsfrågorna. Senare i dag ska presidenten få besök av överlevande elever och lärare från skolan i Florida, för något som kallas en lyssningssession.

På torsdag kommer myndigheter från bland annat delstaten Florida för att fortsätta diskussionen. Nästa vecka följer ett möte med guvernörer från hela landet.

"Sunt förnuft" för skolsäkerhet

Trump lovar breda diskussioner om olika lösningar. Det behövs ”sunt förnuft”, som han kallar det.

Då kan det handla om olika åtgärder kring ungdomsfostran, psykologhjälp, låssystem, varningssignaler och polisåtgärder med mera. Och kanske vapenskydd för elever och lärare.