Hoppa till huvudinnehåll

För lite sol för gatulampor med solceller i Närpes

Gatlykta, strax innan den slocknar i morgonljuset.
Gatlykta, strax innan den slocknar i morgonljuset. Bild: Yle/Rolf Granqvist gatubelysning,gatlampa,Belysningsstolpar,belysningsplanering,Ekologisk belysning

Det är en utmaning att ha gatubelysning som fungerar med solceller i Närpes. Det anser tekniska nämnden som tagit ställning till en motion om att staden kunde testa solcellsdrivna armaturer.

Peter Sjökvist (SDP) tog initiativ till fullmäktigemotionen. Den handlar om att spara både pengar och energi genom att installera vägbelysning med solceller.

- Men det är för mörkt den tiden då lamporna behövs mest. Annars är tanken god och varför inte sedan då tekniken med solceller har utvecklats mer, säger nämndens ordförande Johanna Smith (SFP).

Dessutom är upptagningsytan av solenergin ganska liten på en gatulampa. Då upptagningsytan är så liten blir också effekten i belysningsarmaturerna förhållandevis låg, skriver tekniska direktören Ed Grahn i sin beredning av ärendet.

Nio timmar sol

Enligt Meteorologiska institutet uppmättes under november månad i fjol solljus i knappt 30 timmar fördelat på elva dagar.

Motsvarande siffror för december är knappt nio timmar fördelat på fyra dagar, skriver Grahn i beredningen. Mätningsdatan gäller för Jokioinen i Ilmala. Stadsstyrelsen ska ännu behandla motionen om solceller.

Närpes har redan installerat solceller på ett antal fastigheter. Det kommer staden också att göra i fortsättningen.

- Det planeras på servicecentret som ska renoveras och byggas till, säger Smith.

Kvicksilver blir led

Tekniska nämnden beslöt också på sitt möte att börja byta ut kvicksilverlampor i vägbelysning till led-lampor.

- Inom två år ska alla vara utbytta, säger Smith.

Nämnden godkände också på sitt möte skissritningar för en tillbyggnad av Västra Närpes skola. Ärendet går till stadsstyrelsen och förhoppningen är att bygget ska inledas i sommar och stå klart kring nyår.