Hoppa till huvudinnehåll

Goggia höll för trycket – tog Italiens första guld i störtlopp

Sofia Goggia med den italienska flaggan
Sofia Goggia vann OS-guld i störtlopp. Sofia Goggia med den italienska flaggan Bild: AFP / Lehtikuva PyeongChang 2018,alpint,Sofia Goggia

Aldrig tidigare har en italiensk damåkare stått högst upp på prispallen efter ett OS-störtlopp. Det blev verklighet nu då Sofia Goggia knep guldet före Ragnhild Mowinckel.

Sofia Goggia har gjort en stark säsong i världscupen med två segrar och två andraplatser i störtlopp. I OS var hon en av de stora förhandsfavoriterna och hon höll för trycket då hon tog Italiens första OS-guld i damernas störtlopp.

Isolde Kostner som nådde stora framgångar i fartgrenarna på 90- och början av 2000-talet har OS-silver och brons i den här disciplinen.

Ny medalj för Mowinckel

Goggia gjorde en liten miss i början av sitt av sitt åk men avslutade starkt och vann till slut med nio hundradelar före norskan Ragnhild Mowinckel. Mowinckel som också blev silvermedaljör i storslalom tog nu Norges första OS-medalj i störtlopp på damsidan.

Mowinckel har tidigare varit sexa som bäst i störtlopp i världscupen.

Lindsey Vonn som också hörde till förhandsfavoriterna slutade på tredje plats – samma placering som det blev i VM förra året.

Vonn vann störtloppsguldet i Vancouver för åtta år sedan men missade OS i Sotji på grund av skada.

Resultat:

1. Sofia Goggia ITA 1,39,22
2. Ragnhild Mowinckel NOR +0,09
3. Lindsey Vonn USA +0,47
4. Tina Weirather LIE +0,63
5. Alice McKennis USA +1,02
6. Corinne Suter SUI +1,07

Läs också

Nyligen publicerat - Sport