Hoppa till huvudinnehåll

Gynekolog-och hudläkartjänsterna hotar att försvinna från Studenthälsan - "Alldeles idiotiskt" säger SU

Läkare som tittar på en patientjournal. Inga ansikten syns, bara händer och läkarrockar.
Läkare som tittar på en patientjournal. Inga ansikten syns, bara händer och läkarrockar. Bild: Copyright Tyler Olson läkare,hälsa,hälsovård,centralsjukhus,mediciner

När man går in på Studenthälsans webbplats hittar man snabbt formuleringen att gynekolog- och hudläkartjänster är bland de viktigaste för studerande.

Uutissuomalainen rapporterar att just dessa tjänster vid Studenthälsan kommer att avskaffas om en reform godkänns.

Arbetsgruppen som bereder förslaget till en reform vill att Studenthälsan från och med år 2020 inte ska erbjuda gynekolog- eller hudläkartjänster.

Av specialvården skulle endast den psykiska hälsovården finnas kvar.

"Gynnar ingen"

Svensk Ungdom och Liberala Studerande riktar hård kritik mot planerna.

Beslutsfattarna måste ta sitt förnuft till fånga, heter det i ett pressmeddelande, och SU:s viceordförande Frida Sigfrids säger att nyheterna oroväckande.

- Att skära i den lilla specialsjukvård studenthälsan erbjuder är alldeles idiotiskt. I dag är användningsgraden av gynekolog- och hudvårdstjänsterna väldigt hög, vilket tydliggör det stora behovet. Att höja tröskeln för tjänsterna gynnar ingen.

I dag är användningsgraden av gynekolog- och hudvårdstjänsterna väldigt hög, vilket tydliggör det stora behovet― Frida Sigfrids

Sigfrids påpekar att studenthälsans tjänster är skräddarsydda för studerande. Gynekolog och hudvårdstjänsterna hör till dem som används allra mest.

- Redan i dag ser gynekologtjänsterna lite olika ut på olika enheter, men eftersom social- och hälsovårdsreformen fortfarande är så pass oklar är det ännu viktigare att specialläkarna som finns på studenthälsans enheter bevaras.

Yrkeshögskolestuderande till studenthälsans krets

En annan del av reformen skulle innebära att också yrkesskolestuderanden skulle hamna i samma hälsovårdskrets med universitetsstuderande.

Det innebär att Studenters hälsovårdsstiftelse (SHVS) kommer att expandera i stor grad.

Kundantalet kommer att stiga från 126 000 till 250 000 studerande.

SHVS är verksam på många studieorter, bland annat i huvudstadsregionen, Åbo och Vasa.

Artikeln uppdaterades klockan 14.40 med Svensk Ungdoms och Liberala Studerandes kommentar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes