Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson efterlyser nya lösningar för service på svenska: Vårdreformen kommer oberoende av vad vi tycker om den

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson

Vi kan inte blunda för det faktum att regeringen kommer att ändra på det grundläggande sätt på vilket vården ordnas i vårt land, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

Henriksson uttalade sig i samband med ett möte om de svenska social- och hälsovårdstjänsternas framtid som ordnades i dag, onsdag.

Enligt Henriksson visar utkastet till valfrihetslag på regeringens bristande intresse för de språkliga rättigheterna.

- I utkastet talar man om att trygga rätten till det egna modersmålet i mån av möjlighet. De språkliga rättigheterna är ändå absoluta, det är inget man tryggar i mån av möjlighet.

Henriksson säger att hon under sina elva år i riksdagen inte stött på en motsvarande paragraf om rätten till det egna språket.

Hon hoppas att regeringen ändrar på formuleringen innan propositionen lämnas till riksdagen.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson höll det inledande anförandet vid mötet på G18 i Helsingfors. Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson

Vårdreformen går vidare vare sig man vill det eller inte

Överlag räknar med en intensiv vår då riksdagen väl inleder behandlingen av vård- och landskapslagarna.

- Riksdagsbehandlingen kommer att bli otroligt intensiv. Vi kommer att få jobba hela våren och säkert också en del av sommaren med den här frågan.

Enligt Henriksson står det klart att regeringen inte kommer att överge sina planer, trots den utbredda kritiken mot reformen.

- Regeringen fortsätter att gå vidare med sin reform. Centern vill gå vidare med landskapsreformen och Samlingspartiet vill ha en bred valfrihet.

Svenskfinland behöver en tankeställare

För aktörerna i Svenskfinland gäller det att förbereda sig på tiden efter reformen.

- Vi behöver en tankeställare. Kan vi skapa en ny struktur? Har vi idéer, muskler och vilja till det?

Enligt Henriksson är det viktigt att alla berörda parter får sin röst hörd då de nya lösningarna planeras.

- För mig har det varit viktigt att alla som är intresserade av de här frågorna har möjlighet att vara med. Det här är en öppning till en diskussion.

- Då man samlar sina krafter är man starkare än då man fortsätter på för sig själv.

Bäddat för svenskspråkigt hybridbolag?

Frågan är hur de svenskspråkiga lösningar Henriksson efterlyser kunde se ut i praktiken. Det här gav dagens möte inget entydigt svar på.

Vd:n för vårdbolaget Doctagon Stefan Wentjärvi drar sig ändå inte för att presentera sin vision för hur den svenskspråkiga vården borde ordnas.

- Om vi tittar på hur marknaden ser ut så vet vi att det kommer att ske en stor förskjutning från den offentliga till den privata sektorn.

Stefan Wentjärvi
Stefan Wentjärvi efterlyser nyskapande lösningar. Stefan Wentjärvi hälsovård

Viktigt förbättra befintliga strukturer

Att vänta och se vad som händer är inget bra alternativ enligt Wentjärvi.

- Om inte vi gör någonting inom Svenskfinland så kommer det nog att finnas tillräckligt med konkurrens från den finskspråkiga sektorn. Det gäller att ta tillvara de strukturer vi har i dagens läge, inte för att bevara dem utan för att förbättra dem.

Hur kan vi förbättra strukturerna på privat väg?

- Vi kan inte göra det på privat väg. Det har varit vårt budskap från första början.

- Det är en hybridlösning vi måste tänka på. Man behöver de privata företagens initiativförmåga, man behöver också trovärdighet från den offentliga sektorn och den tredje sektorn. Utan alla de här tre sektorerna tillsammans hittar man inte ett konkurrenskraftigt koncept.

Hur skulle ett sådant koncept kunna se ut?

- Det måste bygga på en viss kärnverksamhet, och det måste struktureras som ett företag. Men vilket ägarstruktur ett sådant företag har är upp till hur man vill strukturera upp det.

- Men det viktiga ur vår synvinkel är att den tredje sektorn och den offentliga sektorn ingår som ägare. När vi pratar om välfärdstjänster är det viktig att eventuella vinster och service kunna återgå till det samhälle det betjänar.

Många bollar i luften

Anna-Maja Henriksson säger att det viktigt diskussionen om de svenska tjänsterna fortsätter.

- Vi har många bollar i luften. Nu är frågan vem som tar lyra.

Härnäst fortsätter behandlingen av vårdreformen i riksdagen, där regeringen om några veckor väntas presentera ett nytt förslag till valfrihetslag.

- Riksdagsbehandlingen kommer att bli otroligt intensiv. Vi kommer att få jobba hela våren och säkert också en del av sommaren med den här frågan.

- Vi ska minnas att grundlagsutskottet inte haft möjlighet att ta till den nya modellen eftersom vi inte vet vad den ska vara, sammanfattar Henriksson.

Läs mera:

Valfriheten i vården - ett hot eller en möjlighet för Svenskfinland?

Valfriheten inom vården öppnar upp möjligheter för nya lösningar i Svenskfinland. Men det finns också risker med valfriheten, varnar experter.