Hoppa till huvudinnehåll

Jylhä och Hakola kunde inte skrälla – finländarna klart distanserade i OS-finalen

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola förde det finländska herrlaget i mål. Ristomatti Hakola. Bild: Lehtikuva Ristomatti Hakola

Finland hade inget att hämta i herrarnas lagsprint. Varken Martti Jylhä eller Ristomatti Hakola hade dagen och det blev en niondeplats. Norge tog en solklar seger med dominanten Johannes Hösflot Kläbo på sista sträckan.

Finland gick in i herrarnas OS-final i lagsprint som regerande mästare. Nu var Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen utbytta mot Martti Jylhä och Ristomatti Hakola.

Det blev ingen skrällartad fortsättning på den olympiska guldåldern för Finlands herrar. Precis som i damernas final hade finländarna svårt att hänga med när farten höjdes.

Jylhä fick bita ihop på varje etapp och på den andra kapades snöret. Hakola fick en lucka på sex sekunder att åka in och det gick inte för en något sliten finländare.

"Årets tuffaste tävling"

Hakola – OS-sexa i den individuella sprinten – gjorde sitt yttersta, men längre än till en niondeplats räckte körningen inte till slut. Finländarna var över trettio sekunder efter täten.

– Det här är en väldigt tuff tävlingsform. Man måste klara av att åka med mjölksyra. Det är inte trevligt, säger Hakola till Yle.

– Årets tuffaste tävling, konstaterar Jylhä.

Jylhä beskriver sitt läge på den sista sträckan väl:

– Tanken var att spara lite krafter till sista etappen. Men där sade hjärnan en sak och benen en annan. De fungerade inte. Det här var vad vi hade att ge. Det fanns inte mer i kroppen.

Norge vann klart

På den femte etappen sprack det också upp i guldstriden. Martin Johnsrud Sundby ryckte och då svarade ingen. Med Johannes Hösflot Kläbo på sista sträckan var det ingen fråga om var guldet skulle landa.

I kampen bakom Norge knep OAR silver och Frankrike brons.

Nu har herrarna en distans kvar i Pyeongchang. På lördag avgörs femmilen med klassisk stil.

Resultat, lagsprint (h):

1) Norge 15.56,26
2) OAR + 1,71
3) Frankrike + 2,02
4) Sverige + 3,07
5) Italien + 18,55
---
9) Finland + 36,04

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Finland chanslöst i lagsprinten – Laukkanen tappade för mycket

Nej, det var aldrig nära en finländsk OS-medalj i damernas lagsprint. Mari Laukkanen hade inga krafter när det blev körning och där begravdes de blåvita medaljchanserna. USA spurtade ner de nordiska favoriterna och tog guld.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport