Hoppa till huvudinnehåll

Karleby betalar bort skulder för 24,5 miljoner – skolorna får vänta på pengar

Donnerska skolan och Karleby svenska gymnasium.
Donnerska skolan och Karleby svenska gymnasium. Donnerska skolan och Karleby svenska gymnasium. Karleby,Skola,karleby svenska gymnasium

Karleby använder miljonerna från Korpelan Voima till att betala bort skulder. En del hade hoppats på att staden skulle sätta pengarna på skolrenoveringar.

Kelviå, Lochteå och Ullava blev en del av Karleby år 2009. De tre före detta kommunerna var medlemskommuner i Korpelan Voima och i Karleby hoppades man att Karleby skulle få deras plats.

Efter flera år av strid blev resultatet att Karleby inte blir en del av Korpelan Voima och att energibolaget i stället tvingas betala 24,5 miljoner euro till staden i ersättning.

Reserveringarna kan ännu strykas

Stadsstyrelsen har nu beslutat att miljonerna används till att förkorta av stadens lån. Samtidigt beslöt man dock att reservera en nästan lika stor summa för grundrenoveringar av skolor och andra investeringar.

Skolorna som det gäller är Hakalax skola, Älvdalens skola, Halkokari skola och Donnerska skolan. På listan finns också ett idrotts- eller allaktivitetshus i centralparken och en grundrenovering av stadshuset.

Stadsdirektör Stina Mattila påpekar att några beslut om investeringarna inte ännu är fattade. Reserveringarna kan ännu strykas eller flyttas.

Originalartikeln på finska

Ari Vihanta - Yle Kokkola

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten