Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm granskas för hanteringen av problemen med inomhusluften i Keskuskoulu

Ingången till Mustasaaren keskuskuoulu
Ingången till Mustasaaren keskuskuoulu Bild: Yle/Antti Haavisto Smedsby, Korsholm,Keskuskoulu,mustasaaren keskuskoulu

En utredning över hur Korsholm har skött processen kring Keskuskoulu i Korsholm görs av Regionförvaltningsverket. En klagan har kommit in och nu ska Korsholm redogöra för hur ärendet skötts.

Det är någon som har klagat över hur Korsholm och västkustens tillsynsnämnd agerat. Regionförvaltningsverket avslöjar inte vem som lämnat in klagan men utreder som bäst ärendet.

– Regionförvaltningsverket vill se om vi har gjort tillräckligt och om vi gjort det i tid. Så vi skickar en förteckning om vad som gjorts och i vilket skede, säger ordförande Johan Håkans (SFP) i västkustens tillsynsnämnd.

Eleverna från Keskuskoulu går nu i barackskola efter problem med inomhusluften. Enligt Håkans handlar klagan om flera skeenden under en period på minst fem år.

– Det har varit problem i skolan på olika ställen under årens lopp, ända sedan 2012.

Håkans tar som exempel att någon gång har det handlat om läckande tak, en annan gång har det varit problem med något rör som kopplats fel.

Eldfängt ärende

I klagan framförs missnöje med myndighetens arbete och tagna beslut.

– Det är ett eldfängt ärende. Det är en känslosak, och klart man som förälder blir rädd och frustrerad om man tycker att inget händer. En process i en kommun är i mångas ögon långsam. Men det är ett stort maskineri som ska sättas igång.

Korsholms kommun kommer också att ge en egen skriftlig förklaring över hanteringen av Keskuskoulu och problemen med inomhusluften där.

– Vi ger utlåtande om vad vi har gjort och regionförvaltningsverket behandlar det och så blir det offentligt, säger Håkans.