Hoppa till huvudinnehåll

Lappträsk har flest hundar per invånare i Svenskfinland - hunduppfödning och jakt är populärt

sonja med två hundar en snöig dag i lappträsk
Sonja Lustig föder upp boxrar. Hon har sju hundar själv av rasen. sonja med två hundar en snöig dag i lappträsk Bild: Yle/Helena von Alfthan boxer,sonja lustig

I Svenskfinlands hundtätaste kommun finns många hunduppfödare. Lappträskborna Sonja Lustig och Maria Kalenius har många hundar. På landsbygden finns det plats.

Kommunerna med många hundar per invånare är alla mindre kommuner med mycket skog och mark. Lappträsk hör till dem. Det här visar Svenska Yles granskning.

Sonja Lustig har själv tolv hundar. Hon föder upp boxer och bullterrier men för tillfället är alla hundar hon har hennes egna. Hon tycker det passar bra att ha många hundar på landsorten där det finns plats.

- Att här finns så mycket hundar beror säkert på att här finns mycket hunduppfödare. Här finns många människor som är intresserade av jakt så det finns säkert också mycket jakthundar, säger Sonja Lustig.

Kvinna i snö med två hundar framför sig
Hani heter boxern till vänster. Olga till höger i bild håller ett öga på matte Sonja Lustig. Kvinna i snö med två hundar framför sig Bild: Yle/Helena von Alfthan boxer,sonja lustig

Boxern Olga morrar när främmande kommer för nära matte.

- Den är lite en sådan som vaktar mig. Den tycker inte riktigt om främmande människor, säger Sonja Lustig.

I Lappträsk finns 475 registrerade hundar. Det är 17 hundar per 100 invånare.

Den så kallade tryffelhunden lagotto romagnolo är den populäraste hundrasen i Lappträsk. På andra plats kommer jakthunden jämthund. Det är rätt så ovanliga hundraser som toppar statistiken i kommunen.

Topp 5 hundraser i Lappträsk

  1. Lagotto Romagnolo
  2. Jämthund
  3. Schäfer
  4. Alaska malamute
  5. Kooikerhondje

Men det handlar inte om att alla Lappträskbor skulle ha blivit förtjusta i vissa hundraser. Det finns flera hunduppfödare i kommunen.

I Porlom i Lappträsk finns en uppfödare av lagotto romagnolo. Det finns också uppfödare av raserna jämthund och alaska malamute i Lappträsk.

Statistiken kan påverkas om uppfödare registrerar alla födda valpar i eget namn, i stället för att lämna dem oregistrerade tills de säljs.

- Jag registrerar mina valpar, men jag registrerar dem inte i mitt namn. I mitt namn är bara de hundarna som jag själv äger och om jag har någon hund ute på foder så sätter jag den i den nya ägarens namn sedan när avtalet är avklarat, säger Sonja Lustig.

maria kalenius på sin gård med två svarta hundar en snöig dag
Maria Kalenius vande sig vid att ha hund som barn och idag har hon fyra hundar. Morris till höger är en bordercollie . maria kalenius på sin gård med två svarta hundar en snöig dag Bild: Yle/Helena von Alfthan hund,border collie,Maria Kalenius

Maria Kalenius har lekt med tanken på att någon dag föda upp hundar. Men i dag är hundarna hennes hobby. Hon har fyra hundar.

- Det började med en. Sedan blev de flera, konstaterar Maria Kalenius.

Hon har vuxit upp med hundar så det är naturligt att ha många vovvar hemma.

- Pappa har alltid haft jakthundar, och så hade vi en rottweiler när jag var liten. För oss barn var det vår bästa vän, säger Maria.

söt svart hund i famnen på matte
Maria Kalenius hemma i köket med Liisu i famnen. Hon är en blandning av tax och jack russel. söt svart hund i famnen på matte Bild: Yle/Helena von Alfthan hund,Maria Kalenius

Kalenius hundar har ändå en uppgift. Hon sysslar med jakt och hundarna behövs där.

- Liisu ska förhoppningsvis jaga hjort och kanske mårdhund. Himmu har vi spårat blod med och älghunden Veera har haft en mening den i skogen. Vår bordercollie Morris är vår soffpotatis, säger Kalenius.

två små hundar bakom galler en snöig dag
Jakthundar hemma hos Maria Kalenius. Himmu är en blandning av finsk spets och lapphund, Veera är en svensk vit älghund. två små hundar bakom galler en snöig dag Bild: Yle/Helena von Alfthan hund

I Lappträsk finns två hundparker men ingen veterinär. Sonja Lustig och Maria Kalenius är ändå nöjda med den service de får. Att köra till veterinären i Lovisa ser det inte som något besvär.

Viktigare är det att ha gott om plats.

två boxerhundar en snöig dag
Sonja Lustig tycker om boxern, rasen ser så personlig ut tycker hon. två boxerhundar en snöig dag Bild: Yle/Helena von Alfthan boxer,Boxer

- Vi har det bra när vi bor här på landet. Du kan låta hundarna springa fritt. Vi har stor tomt så man behöver inte vara så rädd för att grannarna kommer och går där rakt framför huset, säger Sonja Lustig.

Hon får medhåll av Maria Kalenius som också tycker Lappträsk är en bra kommun för hundägare.

- Här är tillräcklig med plats för att springa omkring, säger Maria Kalenius.

Läs också