Hoppa till huvudinnehåll

Polisen misstänker: 50-åring gav tiotals unga tonårspojkar snus i utbyte mot bilder och beröring

nuuskarasia
nuuskarasia Bild: Henrietta Hassinen / Yle snus,Tuggtobak

En 50-årig man misstänks för att ha utnyttjat flera tiotals barn sexuellt. Mannen greps i Helsingfors den 5 februari i år. Det meddelar Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

– Mannen misstänks för att ha levererat främst snus, men också alkohol till barnen. Som betalning har mannen bett om pengar eller sexuellt betingade handlingar; diskussioner, bilder eller beröring, säger förundersökningsledare Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingforspolisen i pressmeddelandet.

Förundersökningen är i det inledande skedet. Men redan nu känner polisen till tiotals offer som misstänks ha blivit utsatta för sexuellt utnyttjande.

Alla offer är pojkar under 16 år, enligt den information som polisen har i nuläget.

Enligt Koskenmäki-Karaharju har mannen varit en känd snusförsäljare bland unga. Hon tillägger också att mannen har haft en förmåga att kommunicera med barnen på barnens nivå både på nätet och i när han träffat dem.

Mannen har främst närmat sig barnen i Helsingfors centrum, bland annat i köpcentret Kampen och på järnvägsstationen.

Enligt förundersökningsledare ska mannen själv tagit kontakt med tonåringarna genom att börja diskutera med dem. Efter det har telefonnummer utbytts.

Flera ungdomar har också spridit mannen nummer eftersom snus varit eftertraktat bland tonåringarna.

Enligt polisen ska mannen ha haft tusentals kontakter som kopplas samman med snusleveranser, men alla kontakter har inte blivit utsatta för brott.

Inte förstagångsförbrytare

Under förundersökningen utreder polisen hur grova och omfattande brotten varit. Den misstänkta har två gånger tidigare dömts för motsvarande brott.

Enligt den information som polisen har i nuläget skulle mannen ha begått brotten i början av 2016 tills polisen grep mannan.

Misstankarna om brotten vaknade i samband med ett annat ärende som polisen undersökte.

Polisen ber nu offer att ta kontakt eftersom det, enligt polisen, är mycket viktigt att polisen får så mycket information som möjligt för förundersökningen.

Förundersökningen kommer pågå under våren. Polisen meddelar att de informerar mera i samband med att ärendet tas upp till åtalsprövning.

Polisen ber offer eller anhöriga till offer att höra av sig på polisens telefonnummer: 0295 471 612 (vardagar klockan 8–15) eller på mejladressen: seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi.

Artikeln har uppdaterats med flera kommentarer av förundersökningsledare Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingforspolisen.

Läs också