Hoppa till huvudinnehåll

USA hävdar att Nordkorea ställde in planerat möte med vicepresident Pence under OS

USA:s vicepresident Mike Pence vägrade att skaka hand med Kim Yo-Jong och den nordkoreanska talmannen Kim Jong-Nam som ledde Nordkoreas delegation under OS invigning
USA:s vicepresident Mike Pence vägrade att skaka hand med Kim Yo-Jong och den nordkoreanska talmannen Kim Jong-Nam som ledde Nordkoreas delegation under OS invigning USA:s vicepresident Mike Pence vägrade att skaka hand med Kim Yo-Jong och den nordkoreanska talmannen Kim Jong-Nam som ledde Nordkoreas delegation under OS invigning Bild: EPA-EFE/YONHAP USA,Mike Pence,Kim Yo-jong,Nordkorea

USA:s vicepresident Mike Pence hade för avsikt att träffa den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong i Sydkorea Mötet ställdes in i sista stund på nordkoreanernas begäran, hävdar USA:s utrikesministerium.

- Ämbetsmän från Demokratiska Folkrepubliken Korea beslöt i sista stund att inte gå vidare med mötet. Vi beklagar det, säger utrikesministeriets taleskvinna Heather Nauert till tidningen Washington Post.

Pence väckte i stället stor uppmärksamhet då han vägrade att hälsa på och att skaka hand med Kim Yo-Jong och Nordkoreas talman Kim Yong-Nam, som ledde landets delegation vid OS-invigningen i Pyeongchang.

Vicepresidenten sade inför OS att han ville motarbeta vad han såg som nordkoreanernas försök att utnyttja OS för propagandasyften.

Hans medarbetare beskriver nu det inställda mötet som ett tecken på framgång, vilket förbryllar många både i USA och Sydkorea.

Pence har fått hård kritik i bägge länder för sina hårdföra uttalanden i Sydkorea, samtidigt som Nordkorea utförde en charmoffensiv med hjälp av Kim Yo-Jong och kvinnliga musiker och hejarklackar.

Kim Yo-Jong gjorde stort intryck på sydkoreanerna och medier följde henne dygnet runt under det tre dagar långa besöket.

Vicepresident Mike Pence med sin fru Karen sitter på bänkraden framför Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam. Det sydkoreanska presidentparet står och klappar klädda i vita rockar
Vicepresident Mike Pence med sin fru Karen sitter på bänkraden framför Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam. Det sydkoreanska presidentparet står och klappar klädda i vita rockar Vicepresident Mike Pence med sin fru Karen sitter på bänkraden framför Kim Yo-Jong och Kim Yong-Nam. Det sydkoreanska presidentparet står och klappar klädda i vita rockar Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH Mike Pence,USA,Kim Yo-jong,Nordkorea,Moon Jae-in

Är det sant?

Det råder också tvivel om huruvida USA:s uttalande om ett planerat möte stämmer, enligt amerikanska medier som följde med Pences besök intensivt i väntan på ett eventuellt möte nordkoreanerna.

Beskedet kommer ändå över en vecka efter att Pence återvände hem och inget tydde på något planerat eller inställt möte då vicepresidenten befann sig i Sydkorea.

Amerikanerna hävdar att Pence gärna skulle ha tagit tillfället i akt för att tala med de högt uppsatta nordkoreanerna, men att han skulle ha insisterat på att ta upp känsliga frågor som kärnvapen och missiler.

Nordkorea har inte ännu kommenterat amerikanernas uttalande på något sätt.

Kim Yong-Nam som nyligen fyllde 90 år, är långvarig talman och formellt statsöverhuvud medan den 30-åriga Kim Yo-Jong upptogs i det styrande nordkoreanska Arbetarpartiets politbyrå i fjol.

Hon anses stå mycket nära sin äldre bror Kim Jong-Un och hon beskrivs ofta som den mäktigaste kvinnan i Nordkorea.

Källor: Washington Post, AP, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes