Hoppa till huvudinnehåll

Vägen till hjärtat går via ögonen – en ny algoritm diagnosticerar hjärtsjukdomar genom ögat

stiliserad bild av öga
Algoritmer kan analysera bilder av ögat och avgöra om vi löper risk för hjärtsjukdomar stiliserad bild av öga Bild: CC/Thomas Silén öga

Googles nya algoritm bådar gott för framtidens möjligheter att upptäcka och åtgärda hjärtsjukdomar.

I en studie som nyligen publicerades på tidskriften Natures webb har Googles forskargrupp tagit ett något ovanligt steg och valt att tackla kampen mot hjärtsjukdomar genom att använda sig av maskininlärning. Och våra ögon.

Vägen till hjärtat går (bland annat) via ögat

Gruppen bakom den här senaste studien är Googles vetenskapsavdelning Verily (tidigare Life Sciences) med speciell fokus på att granska och lösa hälsorelaterade problem.

Deras mjukvara granskar avbildningar av patienters ögonbotten (innerdelen av ögat, bland annat bestående av näthinnan och en massa blodkärl) och kan med hjälp av det här analysera blodkärl och dra slutsatser om bland annat patientens ålder, blodtryck och rökningsvanor.

Det här kan i sin tur sedan användas för att förutspå riskerna för större hjärtkomplikationer som exempelvis en hjärtinfarkt.

Bild på näthinnan i ett människoöga
Googles algoritm analyserar blodkärlen inuti våra ögon för att hitta mönster Bild på näthinnan i ett människoöga Bild: CC/ Danny Hope Näthinna

För att kunna göra de här analyserna har Verily använt sig av maskininlärning för att träna mjukvaran att sålla genom och känna igen olika relevanta mönster. Forskargruppen använde sig av data från närmare 300 000 patienter, och informationen innehöll allt från avbildningar av ögon till generella medicinska uppgifter om patienterna.

Smart men inte tillräckligt ännu

Det låter kanske märkligt att ta sig an ett kardiovaskulärt problem via näthinnan, men vetenskapen och tanken bakom verkar stabil.

Analyser av ögonbotten görs till exempel redan i dagsläget i samband med diabetespatienter, så metoden är inte i sig ny, utan bygger snarare på att använda existerande metoder på nya sätt.

Kärlkirurgen Michael Luther tycker att man ska ta studien på allvar.

Michael Luther
Michael Luther gillar Verilys koncept, men säger att det kräver mer innan det blir användbart på riktigt Michael Luther Bild: Yle/Amanda Bieber medlem i hjärtgruppen

- Det är ju jätteintressant! Ögonbotten är ju en spegel av sådant som vi inte kan se på annat sätt, genom blodkärlen. Det är framförallt dem man tittar på, och det är ju jätteintressant att se vad man kan få för information genom att bara ta en bild. Det här kan utan vidare bli ett intressant hjälpmedel längre fram.

Men det här ligger ännu i framtiden.

Algoritmen kunde avläsa ålder med god precision, men vid till exempel blodtryck hade den svårare att klara sig när det handlade om extremvärden.

- De [forskarna bakom studien] säger själva att de skulle ha behov av mera material, säger Luther. Om man tittar på tabellerna i studien syns det att det saknas basuppgifter. Det här ger i dagsläget inte ett säkrare sätt att förutsäga om det finns risker för hjärtinfarkt än via traditionella metoder.

Algoritmen behöver vidareutvecklas innan det kan genomgå kliniska studier och sedan användas i vardagen. Större mängder data att analysera krävs för att kalibrera mjukvaran, och det kan behöva göras justeringar för att den till exempel ska kunna hantera olika bildvinklar.

Fördelen med Verilys mjukvara är att den kan använda sig av existerande data för att göra analyser oberoende av människor, vilket Verily hoppas kan leda till nya insikter.

Läs mera:

Datorerna blir allt bättre på att lära sig själva – och det förändrar vardagen snabbare än vi tror

Maskininlärningen har tagit stora steg framåt under det senaste året, och inget tyder på att trenden skulle sakta ned - tvärtom. Nyligen har det också lanserats verktyg som gör den här tekniken tillgänglig för ännu fler.