Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska musikern Kebu vann tyskt pris i elektronisk musik

Sebastian "Kebu" Teir.
Sebastian "Kebu" Teir. Bild: YLE/Roger Källman syntar,Kebu,sebastian teir

På Youtube-kanalen har hans spelningar redan gett över 20 miljoner visningar och ifjol gav han över 50 konserter runtom i Europa. Nu har han vunnit Schallwellepriset - ett pris som hedrar konstnärer av elektronisk instrumentalmusik.

Sebastian "Kebu" Teir har sina rötter i Kristinestad men bor numera i Esbo. Mycket av sin tid reser han runtom i Europa med sina synthar. Endast ifjol gav han 50 konserter och som bäst planerar han en ny Europaturné för hösten.

Han har tidigare jobbat som projektchef och forskare på VTT. Han drog ett forskningsprojekt där man utveklade metoder för avskiljning och lagring av koldioxid från rökaser, som ett redskap i kampen mot klimatförändringen.

Men nu har han lämnat koldioxiderna och rökgaserna för att helt och hållet satsa på musiken.

Segern kom i elektroniska musikens hemland

- Det känns nog häftigt att få det här priset just här i Tyskland där man varit pionjärer inom den elektroniska musiken, kommenterar Kebu.

Med bland de nominerade fanns legenden Jean Michel Jarre och kultbandet Tangerine Dream, som började spela redan på 70-talet.

"Kebu förvandlar showen till ett spektakel"

För Schallwellepriset nominerar publiken via ett formulär på webben 20 artister och sedan är det en jury som väljer ut vinnaren.

Thomas Gonsior presenterade Schallwellerpriset och sade att Kebu förvandlar showen till ett spektakel och uppträdandet till action, inte bara ljud och ljus utan med hela kroppen.

- Scenen blir till en boxningsring där Kebu hoppar från synth till synth i sin kubiska park av maskiner och slår på tangenterna, beskriver Gonsior.

Det som är speciellt med Kebu är att han spelar enbart med analoga synthar och har aldrig med sig en laptop på scenen.

Lättare att få spelningar tack vare priset

Kebu berättar att han för det mesta bokar in sina spelningar själv.

Han säger att det i början var en aning jobbigt att övertyga konsertarrangörerna då han skickade e-post och bjöd ut sina spelningar.

- Ofta har väl mina mejl hamnat bland med skräpposten men kanske det ändrar nu då jag vann priset som årets bästa artist, skrattar han.

Kebu säger att han ser den största nyttan med priset att nu helt och hållet kunna livnära sig på sin musik.

- Jag är ju privatföretagare och då måste affärsverksamheten vara lönsam och inte bara skojig.

Här kan du se Kebu in action då han besökte Vår musik i Yle Vega i februari 2017:

Läs också