Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö tar inte emot kvotflyktingar

En cykel lutar sig mot en busshållplats i Kaskö.
Arkivbild från Kaskö. En cykel lutar sig mot en busshållplats i Kaskö. Bild: Yle/Juho Karlsson cykel,busshållplatser,Kaskö,Österbotten,trähus

På torsdagskvällen röstade Kaskö stadsfullmäktige ner ett förslag om att ta emot 15 kvotflyktingar. I stället gick man på stadsstyrelsens linje att erbjuda kommunplatser åt 15 asylsökande som fått uppehållstillstånd.

Beslutsförslaget var att erbjuda kommunplatser åt 15 asylsökande som fått uppehållstillstånd men så lämnade Mirja Högstrand (Vf) in förslag om att i stället ta emot 15 kvotflyktingar.

- Hennes motivering var att någon av kvotflyktingarna kanske skulle vilja stanna och bo och jobba här, säger fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP).

Häggblom säger att trots att de erbjuder kommunplatser åt de som fått uppehållstillstånd är det få som vill komma till Kaskö. Senast de erbjöd kommunplatser var 2016, då var det bara en familj som tog emot platsen.

Det kom också in ett förslag om att varken ta emot kvotflyktingar eller erbjuda kommunplatser åt asylsökande som fått uppehållstillstånd.

Fullmäktige röstade ner de båda förslagen som kom under mötet och beslöt enligt stadsstyrelsens förslag att erbjuda kommunplatser.

Kaskö har inte heller tidigare tagit emot kvotflyktingar.