Hoppa till huvudinnehåll

Kulturcaféet Saha i Karleby är stängt i sommar

En tårtbit på Sweet Vasa.
En tårtbit på Sweet Vasa. Bild: Yle/Emma Finne efterätt

Nu är det klart att det inte blir något sommarcafé i Yxpila nästa sommar. Sommarteatern, kulturveckan och bastubadandet får ändå fortsätta.

Det blir lapp för luckan på populära Kahvila Saha i Yxpila nästa sommar. Byggnads- och miljönämnden i Karleby står fast vid sitt beslut att inte ge något undantagstillstånd för caféverksamhet sommaren 2018.

Som orsak anger nämnden otillräckliga parkeringsplatser och buller.

Företagaren Outi Airola är besviken.

- Jag tycker att beslutet är orättvist och jag hade hoppas att staden tar upp ärendet till behandling en gång till, säger Airola.

Kan inte ändra beslut

Men det hoppet dog på onsdagen. Staden har inga juridiska möjligheter att ändra beslutet som en nämnd tagit.

- Jag satt i möte med de ledande tjänstemännen i går. Vi har rett ut alla juridiska möjligheter och det finns inget sätt att gå vidare, säger Airola.

I gårdsgruppen kring den gamla sågen kan man fortsättningsvis ordna evenemang under kulturveckan och ordna bastuturer och även sommarteatern kan fortsätta sin verksamhet.

- På gården, fast i ett tält, kan vi ordna pop-upcafé och själva caféet kan privatbokas. Det känns ologiskt, säger Airola.

Ny detaljplan

Kahvila Saha har råkat i kläm för att man först nu gör upp en detaljplan för området.

I området finns Karleby hamn och gästhamn men också service och boende. Det är sällsynt att storindustri och bebyggelse finns så nära varandra.

Kulturcaféets öde har diskuterats flitigt i sociala medier och adressen för att bevara caféet på adressit.fi har samlat 4575 underskrifter.

Outi Airola är tacksam för det stöd hon fått i sin kamp.

- Men beslutet känns orättvist och hela processen känns märklig. Både restaurangen Pasaati och arbetarföreningens servering Saima finns i samma område. Ingen av dem har råkat ut för samma papperskrig, säger Airola.