Hoppa till huvudinnehåll

Malax-Korsnäs hvc anmäldes för bristande finskspråkig service

Läkare undersöker ett barn med stetoskop.
Arkivbild. Läkare undersöker ett barn med stetoskop. Bild: Mostphotos barn,sjukdomar (diagnoser),läkare,hälsovård

För ett år sedan lämnades två klagomål in av en klient till riksdagens justitieombudsman om att hen inte fått vård på finska på Malax-Korsnäs hälsovårdscentral.

Nu är saken åtgärdad men Korsnäs kommundirektör Christina Båssar säger att läkarbristen är ett faktum och rekryteringen är besvärlig.

- Vi har haft en sådan uppfattning att det är helt okej att man har med vårdpersonal i undersökningsrummet som kan tolka. Vi har fått oss en tankeställare och det är så att man har rätt att välja, om man vill ha finskspråkig läkare så måste vi kunna erbjuda det, säger Christina Båssar, kommundirektör i Korsnäs och styrelseordförande för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård K5.

Korsnäs kommundirektör Christina Båssar.
Christina Båssar Korsnäs kommundirektör Christina Båssar. Bild: Yle/Joni Kyheröinen kommundirektörer,Korsnäs,christina båssar

Båssar säger att det i Regionförvaltningsverkets utlåtande klart och tydligt står att du har rätt att träffa vårdpersonal på ditt modersmål i en tvåspråkig kommun.

- Man har rätt att träffa vårdpersonal och direkt kunna berätta vad det är man söker hjälp för, säger Båssar.

Läkarbristen är ett problem

Nu har man åtgärdat problemet och försöker se till att det ska finnas en läkare som kan finska att tillgå.

- Det är ett bekymmer att det råder brist på läkare på flera områden. Det är inte riktigt enkelt att rekrytera och vi har också fått ty oss till läkare som kommer från andra länder, då är det inte alltid sagt att de kan finska.

- Då blir det att fråga om det är okej att vänta tills vi har språkkunnig läkare på plats.

K5 består av kommunerna Malax, Korsnäs, Närpes, Kaskö och Kristinestad.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten