Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan också ungdomar flytta in på Äppelbackens servicehus i Borgå

Ung man masserar äldre mans axlar.
Snart kan unga och gamla samsas på Äppelbacken. Arkivbild. Ung man masserar äldre mans axlar. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Äldreomsorg,äldrearbete,ålderdom,äldreboende

Snart ska ungdomar kunna söka bostad på Äppelbackens servicehus i Borgå. För att få bo på servicehuset ska den unga göra tre timmar frivilligarbete i veckan.

Också Borgå kan pröva på konceptet med gemensamt boende för unga och seniorer.

Mot en förmånlig hyra ska två ungdomar kunna erbjudas ett tidsbestämt hyresavtal på Äppelbackens nyrenoverade servicecenter. Målet är att bostäderna ska kunna sökas i april och att ungdomarna kunde flytta in i början av juni.

- Tanken är att unga och gamla skulle komma under samma tak och få umgänge med varandra, lära av varandra och ge åt varandra. Det finns ensamma gamla och ensamma ungdomar, på det här sättet kunde de hitta varandra, säger Anne Voutilainen som är ledare för serviceboendet.

Tidigare har man haft lyckade erfarenheter av liknande arrangemang på serviceboenden både i Finland och utomlands.

Ett gult hus i snön, skylt där det står Äppelbackens servicehus.
Ett gult hus i snön, skylt där det står Äppelbackens servicehus. Bild: Yle/Erik Gestrin Borgå,Servicehus,äppelbackens servicehus

- Det stöder gemenskapen och växelverkan mellan boendena i olika åldrar, minskar ensamhet och ökar boendenas välbefinnande, säger Voutilainen.

För att få bostäderna ska de sökande vara mellan 18 och 25 år och förbinda sig till tre timmar frivilligverksamhet i veckan. Hyreslägenheterna är vanliga enrummare på cirka 35 kvadratmeter med ett rum, en liten alkov och wc.

- Arrangemanget passar egentligen vem som helst. De unga behöver inte ha någon bakgrund inom äldrevården, men vi hoppas hitta sådana ungdomar som har mycket idéer själva. De kan vara intresserade av musik, av handarbete, av datateknik ... allt möjligt, säger Voutilainen.

Förväntas bli succé

Också de äldre som bor på Äppelbackens servicecenter ska få påverka valet av nya hyresgäster.

- Vi vill höra dem som bor här om vad de vill ha för frivilligverksamhet. De äldre får gärna vara med då de sökande intervjuas, säger Petra Bärlund-Hämäläinen som är koordinerare av frivilligarbete.

Det finns ensamma gamla och ensamma ungdomar, på det här sättet kunde de hitta varandra― Anne Voutilainen

Hon tror att man kommer att få in massor av ansökningar förutsatt att konceptet blir godkänt av social- och hälsovårdsnämnden.

- I de andra städerna i Finland och utomlands där det här har prövats så har det varit en stor succé.

Social- och hälsovårdsnämnden behandlar förslaget vid sitt nästa möte den 27 februari.

- Jag hoppas att vi åtminstone får pröva på det här, säger Bärlund-Hämäläinen.

Två kvinnor ler mot kameran.
Petra Bärlund-Hämäläinen och Anne Voutilainen Två kvinnor ler mot kameran. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,servicehem,anne voutilainen

Seniorerna som bor på Äppelbackens servicecenter har inte ännu fått höra om planerna på unga grannar. Man väntar hellre tills det slutliga beslutet har tagits av social- och hälsovårdsnämnden.

Petra Bärlund-Hämäläinen tror att saken kommer att väcka enkom positiva tankar.

- Det handlar ju om att få till stånd ett naturligt bemötande grannar emellan. Visst går här frivilligarbetare i alla åldrar redan nu, men det här skulle bli något mer bestående som sitter naturligt under samma tak, säger Bärlund-Hämäläinen.

Också Voutilainen tror att det här kan ge de äldre mycket.

- Jag tycker alltid att det är bra att ha både barn och unga tillsammans med äldre människor, för de lär sig massor av varandra, säger hon.

Äldre man deltar i sittgymnastik
Frivilligarbete kan vara många olika saker, till exempel att ordna gympastunder. Arkivbild. Äldre man deltar i sittgymnastik Bild: Yle/Sofi Nordmyr carl & carolina

Positiv feedback

På yrkeshögskolan Laureas campus i Näse träffar vi Emma Mantere. Åldersmässigt skulle 21-åriga Mantere passa som hyresgäst på Äppelbacken.

Hon säger ändå att hennes livssituation just nu är sådan att det inte skulle gå. Men idén är bra.

- Det finns säkert många unga som är ensamma och gärna skulle spendera tid med andra. Det här kunde fungera aktiverande också för den unga, säger Mantere.

Hon tror också att det krävs en viss typs personlighet för att arrangemanget ska passa.

- Man måste säkert vara en ganska öppen person, och kunna förbinda sig till att syssla med olika saker tillsammans med de äldre. Bara man vågar ge sig in i det så rullar det säkert på sedan.

äppelbacken
Äppelbackens servicecenter. äppelbacken Bild: Yle/Robin Halttunen äppelbacken

Läs också