Hoppa till huvudinnehåll

Vasa provar Runsor Express – 700 arbetsresor mellan Gerby och Runsor varje dag

Resenärer väntar på bussen i Vasa.
Arkivbild. Resenärer väntar på bussen i Vasa. Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa Vasa,busstrafik,bussar,Busshållplats,busspassagerare

Vasa stad prövar den nya bussförbindelsen Runsor Express som snabbt ska ta Gerbyborna till jobben i Runsor. Man räknar med att det går 700 enskilda arbetsresor mellan Gerby och Runsor per dygn.

I planeringen av den nya linjen svarade 346 personer på en webbenkät. De gav ungefär 200 önskemål om var bussen borde stanna i Gerby, Västervik, Storviken och Infjärden.

Deltagarna i webbenkäten fick också önska hur tidtabellen skulle se ut.

- En direkt bussförbindelse har saknats och de nuvarande linjerna betjänar centrum bäst. Användningen av kollektivtrafik skulle minska köerna på Alskatvägen, säger kollektivtrafikplanerare Lotta Rautio i ett pressmeddelande.

Bussen startar i korsningen av Västerviksvägen och Gerby strandväg och stannar på de hållplatser i Gerbyområdet som föreslogs mest.

Från Gerby går rutten från Storviken längs Alskatvägen, Förbindelsevägen via Ladugårdsvägen till Runsor.

– Om alla hållplats- och ruttönskemål uppfylldes, skulle expresslinjen inte vara någon snabb linje. Så utgående från svaren och övriga data kom vi fram till en rutt och tidtabeller som ska betjäna så många som möjligt, säger Rautio.

Linjen börjar trafikera måndagen efter sportlovet den femte mars, och försöket pågår till den första juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten