Hoppa till huvudinnehåll

ÅA och Åbo universitet visade sitt stöd för Helsingfors universitet

skylt
Sympatiyttringen ägde rum framför Åbo domkyrka. skylt Bild: Yle / Peter Karlberg skylt

På onsdagen genomförde de anställda vid Åbo Akademi och Åbo universitet en gemensam sympatiyttring för att visa sitt stöd för den strejkande personalen vid Helsingfors universitet. Sympatiyttringen ägde rum framför Åbo domkyrka.

Helsingfors universitet har stängt för strejk på onsdag. Parterna lyckades inte nå enighet i förhandlingarna som gäller universitetsbranschens kollektivavtal och löner. Det är första gången som också professorer strejkar i Finland.

Förlikningsman Janne Metsämäkis förlikningsförslag som lämnades in efter midnatt i natt godkändes inte.

Universiteten har varit i en avtalslös situation sedan början av februari. Parterna har med hjälp av riksförlikningsmannens byrå försökt nå ett förhandlingsresultat sedan den 17 februari.

Sympatiyttringen ägde rum framför Åbo domkyrka.
Många ÅA- och Åbo universitets-anställda trotsade kylan och deltog i sympatiyttringen framför Åbo domkyrka. Sympatiyttringen ägde rum framför Åbo domkyrka. Bild: Yle / Peter Karlberg skylt

"Det finns en gräns för hur mycket extra man kan kräva"

De anställda vid universiteten anser att deras arbetsgivare visar brist på uppskattning.

- Universitetspersonalen har ett viktigt och ansvarsfullt arbete som stöder hela landets konkurrenskraft. Men det finns en gräns för hur mycket extra man kan kräva eller vidga arbetsbeskrivningen om arbetsgivaren inte är villig att betala något för det, påpekar Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Löntagarorganisationen Pardia.