Hoppa till huvudinnehåll

Åbo och Helsingfors växer då Vasa krymper: Städerna tävlar om invånarna då "urbaniseringens andra våg" sveper in 2018

Våningshus
Städerna växer så det knakar, och då bostadsbyggandet inte hinner med stiger bostadspriserna. Våningshus Bild: Mikael Crawford höghus

Finlands hypoteksförening Hypo förutspår i sin färska översikt att 2018 blir årtiondets livligaste år på bostadsmarknaden. Samtidigt hårdnar städernas kamp om invånare.

Hypo bygger sin prognos på att bostadsmarknaden blomstrar mer än på länge, och i huvudstadsregionen har marknaden nu återhämtat sig och är på samma nivå som före finanskrisen 2008.

Bostadspriserna kan enligt Hypo komma att gå upp i medeltal 1,5 procent i år och 2 procent nästa år. Här drar ändå de större städerna i från, då antalet nybyggen inte håller tillräcklig takt i relation till befolkningsökningen.

Priserna i åtminstone de tre stora städerna kan därför stiga betydligt mycket mer än i det övriga landet.

Slutspelsdags i stadskampen

Enligt Hypo trappas bostadsmarknaden upp i landets städer. Allt fler människor flyttar till städerna.

Hypo pratar om en urbaniseringens andra våg som pressar upp priserna, speciellt i bostadsmarknadens Bermudatriangel.

- Tillväxttriangeln Helsingfors-Tammerfors-Åbo rycker upp en lucka till de andra städerna, och på så vis är slutspelet mellan de mellanstora städerna i gång, konstaterar Hypos chefsekonom Juhana Brotherus.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomisti Juhana Brotherus, Ruttopuisto, 22.2.2018.
Juhana Brotherus, chefsekonom på Hypo. Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomisti Juhana Brotherus, Ruttopuisto, 22.2.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle Suomen AsuntoHypoPankki,Building society

Han menar att då de tre stora naturligt lockar nya invånare, blir det upp till de andra att försöka roffa åt sig resten. Det är tätortskamp som gäller framöver.

- Om det förut var städerna mot landsbygden, är det nu städer mot städer. Det verkar vara en allmän utveckling också i andra länder. I stora tillväxtcentra mår servicegrenarna bäst.

Där vissa går upp går andra ner

Enligt devisen att priserna går upp då efterfrågan ökar, är det i de städer dit det flyttar och föds fler människor som bostäderna kommer bli dyrare.

I fjol var det Vanda som växte mest, med 1,8 procent. Också Esbo, Tammerfors, Helsingfors, Åbo och Jyväskylä nådde upp över en procent.

I andra ändan av skalan hittar vi de som har en negativ befolkningsökning. Kouvola tappade flest invånare då man stannade på minus 1,2 procent. Också Kotka och Salo minskade med en procent var.

nybygget i det före detta dominokvarteret i nickby i sibbo 2016
Nya byggen, som här i Nickby 2016, behövs om inte bostadspriserna ska skena i väg i de större stadsområdena. nybygget i det före detta dominokvarteret i nickby i sibbo 2016 Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland,Sibbo,Nickby,bygge

Vasa såg en minskning på 0,3 procent 2017, medan lokalkonkurrenten, eller samarbetspartnern, Seinäjoki ökade med en procent.

"Överlåtelseskatten onödig"

Samtidigt menar Juhana Brotherus att bostadsmarknaden kunde vara ännu större, om det inte vore för överlåtelseskatten. Skatten är nu 4 procent på egnahemshus och 2 procent på bostadsaktier.

- Överlåtelseskatten är på sätt och vis en flyttskatt. I stort sett är man enig om att den fungerar som en broms. Ekonomer är rätt överens om att skatten borde röra sig mot noll, säger Brotherus.

Läs också