Hoppa till huvudinnehåll

Konstens uppgift är att vara vacker - Hanna Kaarina Syrjäläinen på Näse gård fick Borgås turismdiplom

Hanna Kaarina Syrjäläinen
Galleristen Hanna Kaarina Syrjäläinens favorit i Laila Pullinens minnesutställning är en skulptur om den grekiska vindguden. Hanna Kaarina Syrjäläinen Bild: Yle/Heini Rautoma konstgallerier,Näse gård,gallerist,hanna kaarina syrjäläinen

Galleristen Hanna Kaarina Syrjäläinen har erhållit Borgå turistguiders diplom för årets turismgärning. Diplomet motiveras med att paret Syrjäläinen skapat liv i Näse gård och att konstutställningarna är varierande.

- Att få ett sådant här erkännande betyder mycket för mig. Jag vill tacka Borgåborna och hoppas att vi får en fin framtid tillsammans, säger Syrjäläinen.

Det gamla herrgårdshuset Näse gård var stängt innan Syrjäläinen öppnade galleriet i maj 2017.

Enligt Raija Tölkkö, som är ordförande för Borgå turistguider, har Borgåborna reagerat positivt på diplomutdelningen och sagt att priset gick till rätt person.

Det är fjärde gången årets turismgärning uppmärksammas. Tidigare år har bland annat Postbacken fått priset.

Varierande utställningar

Sedan sommaren har galleriet haft flera utställningar, bland annat David Popas privatutställning och Jukka Rintalas modeutställning kring jul.

- Det är inte bara bilder som ställs ut, utan också till exempel mode, som i Rintalas utställning. Utställningarna är intressanta både för Borgåbor och turister, säger Tölkkö.

Både Syrjäläinen och Tölkkö har fått mycket positiv respons från invånarna, som är nöjda över att det finns ett galleri i huset. De uställningar som Syrjäläinen arrangerat har haft tusentals besökare.

Framsidan av Näse gård i solsken med skylten Galleria-Galleri-Gallery.
Det gamla herrgårdshuset har varit konstgalleri sedan maj 2017. Framsidan av Näse gård i solsken med skylten Galleria-Galleri-Gallery. Bild: Yle/Heini Rautoma Näse gård,Galleri,konstgallerier

Hanna Syrjäläinen driver galleriet tillsammans med sin man Jouko Syrjäläinen. Tölkkö ger paret beröm för arbetet med byggnaden och utsikten.

- De har skapat en jättefin utsikt mot ån genom att fälla en del träd.

Sega planer på konstgalleri

Syrjäläinen fick ögonen på Näse gård redan år 2004. Staden hade då inte en klar plan för huset.

År 2016 var diskussionen om Näse gårds framtid aktuell igen. Då tänkte Syrjäläinen försöka en gång till och skickade in en plan om galleriverksamhet.

En sak som fick Syrjäläinen att fastna för Näse gård var de stora fönstren som låter solstrålarna lysa upp de sju utställningsrummen.

- Naturljus är det bästa ljuset för skulpturer och annan utställningskonst.

Vacker konst hellre än chockerande konst

Just nu visas Laila Pullinens minnesutställning. Femtio skulpturer och bilder står framme fram till mitten av mars.

Konstnären Laila Pullinen var en gammal bekantskap till Syrjäläinen. Av konstnären har Syrjäläinen anammat en tanke om konstens betydelse.

Två skulpturer i sten och metall inne i Näse gårds utställningsrum.
Fram till mitten av mars visas Laila Pullinens minnesutställning, som omfattar femtio skulpturer och bilder. Två skulpturer i sten och metall inne i Näse gårds utställningsrum. Bild: Yle/Heini Rautoma Näse gård,konst,skulpturer (konstverk),Laila Pullinen,konstgallerier

- Skönheten är det viktigaste i konsten. Det finns så många fula saker i livet, så konstens uppgift är att göra livet vackert.

Syrjäläinen menar att konsten öppnar sig mer för besökaren om man får höra om den. Hon guidar själv besökarna.

- Vi måste ha konst som Borgåborna tycker om. En del andra gallerier vill chockera, men vi satsar på konst som får besökaren att känna att de kan leva länge på den vackra upplevelsen.

Till Laila Pullinens utställning hör också guidning med personligt fokus. På lördagar berättar Laura Pullinens son Jean Ramsay om sin mor och hur det varit att leva med en konstnärsmor.

Östersjön vårens tema

I april tar Näse gårds galleri upp Östersjön som tema. Det blir bland annat fotokonst av Nina Hackman och en naturinstallation av Pentti Saario.

- Naturinstallationen kommer att bli jättefin, säger Syrjäläinen.

Utställningen om ett rent Östersjön öppnas i slutet av mars. Den görs i samarbete med bland annat John Nurminens stiftelse och Borgå vatten.

Galleriet på Näse gård är öppet tisdag-fredag klockan 11-18 och lördag till söndag klockan 12-16.

Läs också