Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Trejd-deadline på måndag – fokus på finländarna som kan eller borde byta klubb i sista stund

Jesse Puljujärvi med pucken
Jesse Puljujärvi med pucken Bild: Patrick Gorski/Icon Sportswire ishockey,NHL,Jesse Puljujärvi

Måndagen den 26 februari klockan 24 är det sluthandlat på NHL:s vintermarknad för den här säsongen. Det finns lag som tömmer lagret, det finns lag som rustar upp för att ”gå hela vägen”och det finns spelare som är glödheta köpobjekt. Den här kolumnen har också siktet inställt på blåvita NHL-spelare som skulle må gott av nya klubbadresser.

Sedan medlet av januari har det tisslats, tasslats och spekulerats värre om bland annat tre riktigt stora namn som kan komma att byta klubbadress. Två av dem är svenska backar.

Den största fisken i havet är Ottawas största stjärna och lagkapten, superbacken, Erik Karlsson. Han har kontraktsförhandlingar framför sig och den allmänna synpunkten är att hans nya kontrakt kommer att bli för dyrt för ett lag som måste bygga om från grunden och behöver utrymme under lönetaket.

Karlsson har också meddelat att nu skall det bli ett riktigt fett kontrakt. Det betyder att en affär stöter mot lönetaket i många topporganisationer. Magkänslan är att han trots en gnidig ägare blir kvar i Ottawa och lagets osäkra framtid byggs runt denna Jokerits forna förstärkning.

Oliver Ekman-Larsson i Arizona är den den andra svenske backen som ligger väldigt högt i trejd-ryktena. "OEL" har haft en ganska skakig säsong och behöver någon sorts nytändning. I Arizona ser det nämligen inte ut att någonsin bli någon ljusning på framgångshorisonten.

Säljer man Ekman-Larsson finns det inte mycket att hänga i Arizonas julkaktus. Coyotes är i alla fall djupt ute på sju famnars vatten med sitt spädbarn till GM, 29-årige John Chayaka, så säkrast att inte tippa något alls. Fifty-sixty.

New York Rangers har offentligt meddelat att det mesta är till salu (kanske inte ändå den där svenske målvakten). Pekka Saravos levande mardröm från VM-finalen 2007, Rick Nash, är namnet på allas läppar och han kommer garanterat att byta adress.

Det gör han till ett lag i västra konferensen som vill ha en rutinerad sniper som kan sätta viktiga baljor på vägen mot lordens buckla.

Och jo, någon plockar väl nog Evander Kane från Buffalo. Många mål och stora problem ingår i paketet. Men till exempel i Los Angeles skulle det finnas lokala kungar som kunde få Kane att hålla sig till manuskriptet.

Hockeyspelaren Rick Nash ser koncentrerad ut.
Rick Nash lär lämna New York Rangers. Hockeyspelaren Rick Nash ser koncentrerad ut. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press New York Rangers,NHL,ishockey,Rick Nash

Lagen som vill ha den sista pusselbiten

Vissa lag, som Rangers, Coyotes, Sabres, Detroit och Ottawa säljer ut på auktion medan andra vill hala in den eller de där sista pjäserna för att ta hem hela skräpet. Tampa Bay, Boston, Pittsburgh och Anaheim ryktas vara ute efter precisionsköp.

Lightnings GM Steve Yzerman vill ha en back som kan avlasta Victor Hedman en smula och vara en andra riktigt effektiv offensiv ”blueliner”. Yzermans enda klubbadress under hans spelarkarriär, Detroit, har möjligtvis en mycket passlig pusselbit i 32-årige Mike Green. Den forne Washington-backen har som bäst stått för 31 mål och två gånger överskridit 70 poäng. Kan bli affär!

Don Sweeney i Boston har plötsligt fått upptäcka att han leder ett lag som tametusan kan vinna Stanley Cup. En eller två offensivt duktiga gubbar i andra och tredje kedjan skulle kunna behövas. Vem eller vilka de är, är helt i det blå, för Evander Kane passar inte i Boston-mentaliteten.

General managern med de två senaste mästerskapen i sin cigarrlåda, Penguins Jim Rutherford, kan också vara ute efter lite sista stundens förstärkningar, speciellt en tredje center. Tappa inte hakan om Matt Cullen, 41 år, flyttar tillbaka till mästarna efter några månader i Minnesota.

Anaheims Bob Murray tänker stort. Han tror nog, trots sina offentliga kommentarer att Ryan Getzlaf, Corey Perry och Ryan Kessler kan leda Ducks till Stanley Cup med ännu lite till av offensivt flankstöd. En precisionsaffär kan flytta Rick Nash från New York till just Anaheim. Nash, Perry och Getzlaf har gemensamma goda upplevelser i Team Canada – kvack, kvack Rick.

Så var den obligatoriska delen avklarad – nu blir det blåvitt!

Finländarna det snackats om i verkligheten

Leo Komarov har i ryktena varit på väg bort från Toronto sedan sena hösten. Fansen och analytikerna är sura på att Komarov spelar för mycket och har usel statistik, men Mike Babcock ger honom förtroende.

Antingen gillar världens bäst betalda hockeycoach Komarov på riktigt, eller så får han visa upp sig på marknaden.

Dallas-backen Julius Honka borde vid det här laget vara på väg mot klarheter. Men Sami Vatanen-kopian får inte riktigt förtroende av Ken Hitchcock, som dessutom redan har två nordbor i sin topp-sexa.

Hitchcock gillar bättre nordamerikanska backbamsingar i 100 kg-klassen än artistiska lättviktare från Finland, så det kan bli flytt. Men vart? Var har Honka att erbjuda? Vet inte riktigt.

Antti Raanta i Arizona har visat att han kan agera förstemålvakt och har ett utgående kontrakt. Coyotes ökenvandring å sin sida är totalt visionslös. Om något lag – Islanders, Flyers – vill skaffa en kille som kan lösa problem, så kan Raanta mycket väl åka österut igen.

Artturi Lehkonen är ett något överraskande namn bland dem det ryktats om. Canadiens har grymma problem att hitta någon kurs som man kan hålla och stämningen är förvirrad.

Lehkonens spelstil och attityd är uppskattad i "Habs" hörnrum, men samtidigt kan han vara bra handelsvara. Känns ändå som en grymt dum trejd att göra sig av med Lehkonens potential.

Leo Komarov på isen
Leo Komarov. Leo Komarov på isen Bild: Gerry Angus/Icon Sportswire ishockey,NHL,Leo Komarov,Komarov

Trion som skulle må bra, eller verkligt bra av att flytta genast

Varning: Nu blir det fantasiflytt! Tror inte på allvar att en enda av de här tre spelarna i verkliga livet har fått ny klubbadress när klockan meddelar midnatt på måndag. Däremot hoppas jag det innerligt.

Rangordnar flytten enligt hur akut situationen är.

1. Jesse Puljujärvi

Det blir bara inte till något i Edmonton! Vet inte riktigt hur man tänker på Alberta-prärien. Möjligen tänks det inte alls. Chefstränaren Todd McLellan såg under sina år i San José ut att vara på väg mot coachernas tunga viktklass, men det var då det.

Och GM Peter Chiarelli är bara inkompetent i största allmänhet – alltså Taylor Hall för Adam Larsson...

Edmonton tycks ha något i vattnet eller i luften eller i biffköttet som förvandlar allt guld till sand. Mängden av talang som på senare tider misskötts i den forna superorganisationen skulle kunna fylla en Hockey Hall Of Blame.

Puljujärvi är den senaste i raden som löper risken. Han må nu ha hur många brister som helst i hur han hanterat flytten till Nordamerika, men det är inte det viktigaste. Jesse Puljujärvi är en fantastisk ishockeytalang – skicklig, åkstark, stor, stark, målfarlig.

Hur det på något sätt kan undgå organisationen att den här killen kan bli det perfekta paret till Connor McDavid bara man tar hand om honom är ett gigantiskt mysterium.

Så är det i alla fall, vilket känns tröstlöst. Det ser nästan ut som om Puljujärvi skulle hålla på att skolas till en tredje kedjans träl. Bortkastad talang!

Snälla Peter Chiarelli: Sälj "Pulju" när ni ändå inte vet vad ni skall göra med honom. Vart? Ett lag i öst skall det väl vara enligt trejd-lagen: Boston skulle kännas bra, riktigt bra.

Puljujärvi kunde göra en repris på vad den ett år äldre Charlie McAvoy gjorde förra våren – succé direkt i slutspelet. Och Boston skulle behöva en offensivt stark ytter till.

Jesse Puljujärvi, 2017.
Jesse Puljujärvi. Jesse Puljujärvi, 2017. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Jesse Puljujärvi

2. Rasmus Ristolainen

Det här har det varit snack om också tidigare i NHL-kolumnen: Ristolainen far illa i Buffalo. Det finns inga realistiska förutsättningar för framgång i Buffalo inom överskådlig framtid. Sabres är östra konferensens Edmonton i det att allting går fel gång på gång på gång.

Ristolainen spelar för mycket i för stor roll och kan utvecklas i helt fel riktning. Han skulle behöva en erfaren och högklassig back framför sig i rangordningen för att kunna ta de rätta stegen. Potentialen är fortfarande på alla sätt enorm, men ännu är Ristolainen inte en toppback på NHL-nivå.

Buffalos GM Jason Botterill meddelade redan på hösten att butiken har öppnat. Alla förutom Jack Eichel är till salu. Det skulle vara på sin plats att göra finländsk hockey en stor tjänst och sälja Ristolainen. Intresse finns garanterat.

Vart? Västerut skall det då bli. Tyckte redan på hösten att Minnesota skulle vara en perfekt omgivning för Ristolainen och Ryan Suter den ideala förebilden. Vilket backpar!

Tyvärr finns det inte utrymme under lönetaket i St.Paul, om inte det görs kreativa lösningar. Här levereras inga råd om hur det skulle förverkligas – bara önskemål. Think big!

Ishockeyspelaren Rasmus Ristolainen avfyrar ett skott.
Rasmus Ristolainen. Ishockeyspelaren Rasmus Ristolainen avfyrar ett skott. Bild: Icon Sportswire / All Over Press NHL,Rasmus Ristolainen,Buffalo Sabres

3. Kasperi Kapanen

Kapanen är mogen för att ta en stor roll i ett bra lag. Babcock tycks bara inte vara speciellt förtjust i Kasperi. Eller kanske det närmast är så att Auston Matthews, William Nylander och Mitch Marner fyller kvoten för ung talang i Babcocks tankevärld.

Kapanen ryms bara inte med i en sådan roll som han är bäst på. Det vill säga att vara en offensiv virvelvind.

Tror inte riktigt heller på att det är fråga om att låta Kasperi ta ett steg i sänder. Sannolikare då att det inte riktigt finns någon konkret plan för Kapanen. Han får spela ströminuter i en ”energiroll” som han nog sköter med all ära, men som inte är optimal för Kapanen.

Så, Lou Lamoriello: Varför inte låta Kapanen sprida ut sina vingar och sälja honom till ett lag med behov för en kille som kan och vill avgöra matcher. Och titlar för den del.

Vart? Jag tror att Kasperi Kapanen skulle göra succé i Nashville. Snabba spelvändningar, högt tempo, härlig go.

Slut på fantasierna – snart vet vi vad som hände i verkligheten.

Kasperi Kapanen.
Kasperi Kapanen. Kasperi Kapanen. Bild: All Over Press Kasperi Kapanen

Läs också