Hoppa till huvudinnehåll

Sparvstigens mordbrännare dömdes för nya anlagda bränder – den här gången i Märlax

eldslåga ur cigarrettändare
Mannen använde en tändare för att sätta eld på ytterdörren till en bostad. Arkivbild. eldslåga ur cigarrettändare Bild: YLE / Hanna Othman tändare,skadegörelse

Sparvstigens mordbrännare har dömts för nya dåd. Sommaren 2016 antände mannen ytterdörren till en höghuslägenhet i Märlax. Nyårsnatten 2015 brände han upp en skoter.

Den 1975 födda mannen är känd som Sparvstigens mordbrännare. För tre år sedan dömdes han till ett och ett halvt års fängelse efter att ha antänt nio bränder i Lovisa. Sju av dem var på hans egen hemgata Sparvstigen.

Nu har han dömts för nya brott. Lovisabon fick två år och sex månaders ovillkorligt fängelse för två bränder i Märlax.

Han fängslades omedelbart efter rättegången på måndagen. Enligt sinnesundersökningen anses han ha varit tillräknelig vid tiden för dåden.

Under nyårsnatten 2015 brände mannen upp sin grannes skoter. Ett halvt år senare, sommaren 2016, antände han ytterdörren till en lägenhet i samma höghus där han själv bodde.

I höghuset med tre trappuppgångar och 40 bostäder bor 69 personer.

Invånarna hann släcka branden och ingen skadades, men det kunde ha gått riktigt illa.

Tagen på bar gärning

Familjen som bodde i lägenheten hörde ljud från hissen intill och från en cigarettändare. En familjemedlem berättar att han först trodde att någon bara försökte tända en cigarett.

Sedan märkte invånarna att något inte stod rätt till. Först började det lukta rök, sedan började den synligt sippra in i lägenheten och lågor slog upp under ytterdörren.

Familjen släckte branden, men efter en stund hörde de åter ljudet av hissen och en cigarrettändare. Ögonvittnet som hördes i rätten berättar att han öppnat dörren och tagit gärningsmannen på bar gärning.

Den dömda sprang i väg, men två av bostadens invånare fick fast honom och tog ett fotografi av honom. De var ändå för rädda och chockade för att ringa nödnumret eller polisen och släppte mannen.

Skulle släcka med disktrasa

Den dömda mannen säger själv att han var ordentligt berusad den kvällen. Han skulle föra upp några tomma kartonger på vinden varefter han fick ett infall och gick för att tända eld på lägenhetens dörr.

En av invånarna hittade en våt disktrasa som mannen tappat under sitt flyktförsök.

Mannen själv säger att han efter att ha tänt på dörren ångrade sig och hämtade sin våta disktrasa hemifrån. Den skulle han använda för att släcka branden.

Polisen kunde ändå inte säkert säga om disktrasan hade innehållit någon brännbar vätska eller bara vatten.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.