Hoppa till huvudinnehåll

Sydösterbottniska pendlare uppskattar busslinjen till Vasa – "ett superbra sätt att ta sig till jobbet"

En ung kvinna med mössa på huvudet sitter i en buss.
Victoria Risberg från Pörtom tar pendlingsbussen till praktikplatsen på ett daghem i Vasa. En ung kvinna med mössa på huvudet sitter i en buss. Bild: Yle/Juho Karlsson bussar,Österbotten,passagerare,Pendling

En hel del sydösterbottningar pendlar till Vasa med buss. Vissa är studerande, andra arbetare, men också folk som besöker centralsjukhuset använder sig av pendlingsbussen. Och passagerarantalet ökar.

Pendlingsbussen från Sydösterbotten till Vasa och tillbaka har kört redan i många tiotals år, men passagerarantalet har under de senaste åren ökat rejält.

- I höstas var det mycket folk och vi fick ta större bussar i bruk för att få alla med, men det avtog lite här efter jul, konstaterar busschauffören Robert Karlsson på bussbolaget Ingves & Svanbäck.

- Men det är förstås så att skolornas praktik har börjat, studentskrivningarna har börjat och vissa har ledigt, så därför har det minskat lite.

En kvinna med en rosa halsduk sitter i en buss.
Johanna Linsén En kvinna med en rosa halsduk sitter i en buss. Bild: Yle/Juho Karlsson bussar,Pendling,passagerare,Österbotten

Viktigt med många turer

Bussbolaget har fyra olika turer som åker från Lappfjärd till Vasa varje vardagsmorgon och på kvällen kan man ta sig tillbaka med tre olika turer.

För dem som åker mellan Närpes och Vasa finns det ännu fler alternativ.

- Det är jätteviktigt för oss pendlare. Vi är många som pendlar och det är bra att det går så många olika turer och jag som har kvällsjobb är jättetacksam över kvällsbussen och jag håller tummarna att den fortsätter att gå, säger Närpesbon Johanna Linsén.

Linsén jobbar på biblioteket i Vasa och har pendlat dagligen till staden sedan 2001.

- Det är ett superbra sätt att ta sig till jobbet. Man får läsa eller sova, man behöver inte köra själv.

Du har inte tröttnat på pendlandet?

- Nästan varje år i november då man står och väntar på bussen i mörkret, så är man nog ganska trött på det. Som tur är så går det över och den här tiden börjar det igen bli ljusare och man blir piggare. Men som sagt, nog kan det vara jobbigt.

En man med glasögon sitter i en buss med en dator i famnen.
Andreas Forsbäck En man med glasögon sitter i en buss med en dator i famnen. Bild: Yle/Juho Karlsson bussar,Österbotten,Pendling,passagerare

Möjligheten att jobba i bussen en fördel

Andreas Forsbäck från Kristinestad har i sin tur pendlat till Vasa sedan hösten. Inte varje dag, men åtminstone någon dag i veckan.

Han jobbar inom skatteförvaltningen, men pendlar till Vasa främst på grund av sina juridikstudier.

- Jag har nog tillgång till bil, så ibland kör jag, speciellt om jag har tajt tidtabell och ifall tidtabellerna med bussarna inte passar så bra. Men möjligheten att jobba och utnyttja tiden är nog kanske främsta orsaken varför jag använder buss.

Brukar du sova i bussen eller är du en morgonpigg människa?

- Inte är jag så morgonpigg, men jag hinner inte sova i bussen för att jag har så mycket att göra, säger han med ett skratt.

En tonåring med keps på huvudet sitter i en buss.
Oscar Helenelund En tonåring med keps på huvudet sitter i en buss. Bild: Yle/Juho Karlsson bussar,Österbotten,passagerare,Pendling

Många studerande använder sig av bussen

Bussen används också flitigt av yngre studerande. Åttondeklassaren Oscar Helenelund går på Merenkurkun koulu i Vasa och pendlar därmed dagligen till staden från Långåminne.

- Det bästa är att det är tyst och man kan göra hemläxor om man inte hunnit göra dem eller så kan man studera för något prov. Det är lätt och smidigt.

- Jag brukar inte sova på bussen. Jag är alltid så rädd att jag kommer att missa att stiga av på min hållplats.

Helenelund har ännu en hel del år framför sig innan arbetslivet kallar, men då den tiden kommer är pendlande till jobbet ett alternativ.

- Buss skulle nog vara billigt och det är ett bra alternativ om man inte vill ha bil. Pendling är nog lätt.

Vy från framrutan på en buss som kör på riksväg 8.
Vy från framrutan på en buss som kör på riksväg 8. Bild: Yle/Juho Karlsson bussar,Österbotten,chaufförer

Billigt alternativ för studerande

Victoria Risberg från Pörtom studerar i sin tur till närvårdare i Närpes, men pendlingsbussen har kommit väl till hands nu när hon haft en sex veckors praktikperiod på ett daghem i Vasa.

- Det är jättebra att det finns valmöjligheter att åka när man vill. Det är jättebra ekonomiskt, man betalar för ett busskort för studerande och det kostar ju nästan ingenting att få åka så här långt med det.

Skulle du kunna tänka dig att pendla till Vasa ifall du får arbete där?

- Jo, nog när det går bussar så ofta som det gör. Skulle de gå mer sällan så skulle jag måsta tänka igenom det mer. Men jo, jag skulle nog pendla eftersom jag är ju van med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten