Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland stod för OS-historiens kanske största ishockeyskräll

Tyskland jublar, ishockey, OS 2018.
Tyskland fick fira stort i OS-semifinalen i ishockey. Tyskland jublar, ishockey, OS 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Tysklands herrlandslag i ishockey

Varje OS sedan 1980 har herrhockeyns OS-medaljer delats mellan sex länder: Kanada, USA, Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland/Sovjetunionen. Nu blandar sig Tyskland i leken och inte nog med det: Tyskland spelar OS-final efter en fullständigt osannolik semifinalseger över Kanada.

– Skrällen är fullbordad! Tysklands herrar spelar final i OS-hockeyn, utropar Yle Sportens ishockeyreferent Christoffer Herberts.

Tyskland stod för en makalös insats och vann semifinalen med 4–3.

Tyskland ledde hela tiden

Det började i första perioden med att Brooks Macek förde upp Tyskland i en otippad ledning tack vare sitt mål i två mans numerärt överläge.

Andra perioden bjöd sedan på något av det mest intressanta och överraskande som OS-hockeyn någonsin bjudit på.

– Jag trodde aldrig att ett rutinerat Kanada skulle spela så här dåligt, och jag trodde aldrig att Tyskland skulle kunna leda över Kanada med tre mål i en OS-semifinal, sade Herberts.

Det var just så det var: Kanadas försvarsspel lyste med sin frånvaro och när man samtidigt tog en hel del utvisningar kunde Tyskland med osannolik precision sätta in både 2–0 och 3–0 inom loppet av drygt tre minuter.

Otrolig andra period

– Om ni nyss satt på era radioapparater, det här är en skräll, sade Yle Sportens andra ishockeyreferent Chriso Vuojärvi.

Målen gjordes av Matthias Plachta och Frank Mauer. Speciellt Mauers mål var en riktig pärla: Mauer och Goc kom igenom i ett 2–1-anfall som slutade med att Goc passade åt Mauer som styrde in pucken med klubbladet mellan benen på sig. Läckert!

– Det är många stora frågetecken kring det kanadensiska försvarsspelet, sade Vuojärvi.

"Tyskland återställer ordningen"

Halvvägs in i andra perioden reducerade Kanada genom Gilbert Brule på powerplay och matchen stod och vägde. Ända tills...

– Tyskland återställer ordningen, 4–1!, utropade Vuojärvi.

Patrick Hager hade sekunden innan skjutit in tyskarnas fjärde mål – igen i powerplay.

Tyskland jublar, ishockey, OS 2018.
Tysklands glädje kände inga gränser. Tyskland jublar, ishockey, OS 2018. Bild: EPA Tysklands herrlandslag i ishockey

En knapp halv minut senare erbjöds Tyskland världens chans att slutligen punktera matchen. Kanadas målgörare Gilbert Brule smällde in en ful armbågstackling rakt i huvudet på Tysklands David Wolf med den följden att Brule kördes ut med 5+20 minuters utvisning.

– Ny kanadensisk utvisning! Kanada skämmer ut sig ordentligt. Så här får man inte skämma ut sig i en OS-semifinal, utropade Herberts.

Kanada skärper sig

Men Tysklands powerplay var lamt och Kanada höll ut till pausvilan. I början av tredje perioden var det i stället Kanada som lyckades i målskyttet genom Mat Robinson.

Tyskland fick en till gyllene chans att åter gå upp i tremålsledning men den kanadensiske målvakten Kevin Puolin räddade Dominik Kahuns straff.

Tvärtom gjorde Kanada igen ett mål, genom Derek Roy, och när tio minuter återstod av matchen var läget 4–3 till Tyskland. Kanada pressade på under slutet av matchen medan Tyskland koncentrerade sig på att försvara den egna målburen.

Det lyckades man också med och Tyskland vinner matchen med 4–3 och avancerar till OS-final mot Ryssland / OAR – en final som spelas på söndag klockan 06.10 finsk tid.

Kanada möter Tjeckien i bronsmatchen på lördag klockan 14.10 finsk tid.

Se matchens höjdpunkter via denna länk, med finskt referat:

.

Tyskland skriver ishockeyhistoria

Tyskland hade till dags dato vunnit OS-brons två gånger i herrishockeyn: 1932 i Lake Placid och 1976 i Innsbruck. Aldrig spelat final.

Kanada däremot har dominerat OS-hockeyn på sistone och vunnit tre av de fyra senaste OS-gulden, i Sotji 2014, Vancouver 2010 och Salt lake City 2002, dock med NHL-spelarna med i laget, till skillnad från nu.

Läs mera:

Lejonens lektion förde in Tyskland på finalvägen: ”Av alla lag vi mött var Finland det klart bästa”

”Galet.” ”Vansinnigt.” ”Helt ofattbart.” De tyska spelarna var närmast chockade efter att deras OS-äventyr fört dem ända till söndagens final. Ett äventyr som i Pyeongchang startade med en klar förlust mot Finland. En lektion som hjälpte Tyskland att bli bättre.

Läs mera:

Vuojärvi: En makalös resa – de tyska sensationerna räddar OS-turneringen

Nu har vi svaret på frågan: Vad kommer vi att minnas från OS-turneringen i ishockey i Pyeongchang? Tysklands makalösa resa till final är inget annat än förbluffande.

Läs också