Hoppa till huvudinnehåll

Varvet i Valkom fick undantagslov för den för höga fartygshallen

stor varvshall under byggnad.
Hallbygget i september 2017. stor varvshall under byggnad. Bild: Yle/ Carmela Walder Lovisa hamn,varvsindustri,skeppsvarv,suomenlahden telakka

Suomenlahden telakka som driver det nya skeppsvarvet i Valkom hamn i Lovisa ska ansöka om nytt bygglov inom två år.

Suomenlahden Telakka, som driver varvet, har redan lyft in det första fartyget i den nästan färdigtbyggda hallen. En hall som blev betydligt högre än vad som föreskrivs i byggnadslovet.

Dessutom har företaget utan lov också byggt både kontors- och personalrum i hallbyggnaden.

Hallen ägs av Valkom Hall Ab, som i sin tur till 76 procent ägs av Suomenlahden Telakka och till 24 procent av Lovisa stad.

Tekniska nämnden i Lovisa beviljade undantagslov för varvshallen på sitt möte på torsdagen. Villkoret är att ett nytt byggnadslov, med uppdaterade ritningar, söks inom två år.

Stor kran kräver takhöjd

Varvets vd Jukka Jaatinen har tidigare för Yle Östnyland berättat om orsaken till att hallen blev högre än planerat.

- Vi har Nordens största ”spindelkran” på plats i Valkom. Den klarar av att lyfta och flytta på upp till 600 ton tunga och 75 meter långa fartyg. För att rymmas in i varvshallen behöver kranen en fri höjd på 17,4 meter, säger Jaatinen.

Då Valkom Hall ansökte om byggnadslov visste företaget ännu inte en hurdan kran de behöver.

Tekniska nämnden godkände också förfarandet med det dagvattenrör som måste flyttas då varvshallen byggdes. Något som skedde i rask takt och på beslut av tekniska direktören Ulf Blomberg.

Beslutet ledde senare till ett besvär i frågan, vilket nu förkastades.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland