Hoppa till huvudinnehåll

Vuojärvi: En makalös resa – de tyska sensationerna räddar OS-turneringen

Tyskland jublar, ishockey, OS 2018.
Tysk ishockey kan nu begrava spöket från OS i Albertville. Tyskland jublar, ishockey, OS 2018. Bild: Lehtikuva/AFP Tysklands herrlandslag i ishockey

Nu har vi svaret på frågan: Vad kommer vi att minnas från OS-turneringen i ishockey i Pyeongchang? Tysklands makalösa resa till final är inget annat än förbluffande.

Nej, Tysklands semifinalseger över Kanada är inte en skräll i paritet med ”Miracle on Ice” 1980 då amerikanska collegepojkar fick Sovjet på fall.

Och nej, Tysklands triumf är inte en lika stor sensation som Vitrysslands seger över ett stjärnspäckat Tre Kronor i Salt Lake City 2002.

Men Tysklands resa till OS-final är utan tvekan en av de största överraskningarna i internationell ishockey någonsin. Och definitivt en av de mest händelserika.

Revansch för kvartsfinalförlusten i Albertville

Den resan inleddes redan i september 2016. Dramatiskt också då.

Laget var nämligen på vippen att missa OS. Kvalturneringens sista och avgörande match mellan Tyskland och Lettland stod 2–2 då dryga fem minuter återstod.

Förutsättningarna var enkla vid det skedet. Det var vinna eller försvinna.

NHL-proffset Tom Kühnhackl steg fram och gjorde segermålet vid tiden 54.51. Tyskland till OS.

Den som spelade fram till 3–2-målet var NHL-stjärnan Leon Draisaitl. Hans pappa Peter hade i OS 1992 missat den avgörande straffen i kvartsfinalen mot Kanada. Pucken stannade mållinjen.

Balanserat vid avgrundens rand

I Pyeongchang har Marco Sturms lag haft marginalerna på sin sida. Semifinalsegern över Kanada var Tysklands första under ordinarie speltid.

Norge besegrade man efter straffläggning. Åttondelen mot Schweiz och kvartsfinalen mot Sverige vann man efter förlängning.

Tack vare Tyskland kan inte ens de mest cyniska av ishockeyvänner karakterisera OS-turneringen som genomgående tråkig. Väl?

Omöjlig finaluppgift?

Den återstående frågan lyder: Bär detta hela vägen fram?

Knappast. De tyska spelarna jublade över semifinalsegern som om de hade vunnit både OS-guld, VM-guld och Stanley Cup.

Urladdningen kan ha varit total. Det är förståeligt om så är fallet för Tyskland tog sin senaste storturneringsmedalj i OS 1976. I en turnering som saknade både Kanada och Sverige.

Hur finalen mot de olympiska idrottarna från Ryssland än slutar, så har Marcel Goc, Christian Ehrhoff, Danny aus den Birken och de övriga tyska sensationsmakarna sett till att turneringen är värd att blicka tillbaka på.

Och den tyska ishockeyfamiljen behöver inte längre fundera på vad som kunde ha varit om Peter Draisaitls skott hade korsat mållinjen i Albertville. Den här historien är mycket häftigare.

Läs mera:

Tyskland jublar, ishockey, OS 2018.

Tyskland stod för OS-historiens kanske största ishockeyskräll

Varje OS sedan 1980 har herrhockeyns OS-medaljer delats mellan sex länder: Kanada, USA, Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland/Sovjetunionen. Nu blandar sig Tyskland i leken och inte nog med det: Tyskland spelar OS-final efter en fullständigt osannolik semifinalseger över Kanada.

Läs mera:

Christian Ehrhoff drog ett jättelass i det tyska lag som sensationellt tog sig till OS-final.

Lejonens lektion förde in Tyskland på finalvägen: ”Av alla lag vi mött var Finland det klart bästa”

”Galet.” ”Vansinnigt.” ”Helt ofattbart.” De tyska spelarna var närmast chockade efter att deras OS-äventyr fört dem ända till söndagens final. Ett äventyr som i Pyeongchang startade med en klar förlust mot Finland. En lektion som hjälpte Tyskland att bli bättre.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport