Hoppa till huvudinnehåll

EU disciplinerar teknologijättar med miljardböter - slut på den kreativa skatteplaneringen

Miljardsummor av teknologijättarna - EU lägga beslag på förlorade skatteintäkter.
Miljardsummor av teknologijättarna - EU lägga beslag på förlorade skatteintäkter. Miljardsummor av teknologijättarna - EU lägga beslag på förlorade skatteintäkter. Bild: Yle/Uutisgrafiikka Apple,euro

Nätbutiksjätten Amazon uppgav i februari att en fem år lång skattetvist mellan bolaget och Frankrike fått sitt slut.

Frankrike krävde att bolaget betalar 200 miljoner euro i skatter som företaget undvikit genom kreativ skatteplanering.

En liknande tvist mellan Amazon och Italien slutade på liknande sätt i december. I det fallet blev Amazon tvunget att betala 100 miljoner i uteblivna skatteintäkter.

Våren innan krävde Italien över 300 miljoner euro av Google. Året innan fick Google punga ut med 150 miljoner euro till Storbritannien.

I december gick teknologijätten Apple med på att börja betala en jättesumma på 13 miljarder till Irland.

Bolaget protesterar fortfarande mot EU-kommissionens beslut men pengarna torde börja rulla in i den irländska statskassan vilken dag som helst.

De amerikanska teknologijättarna har under årens gång utmanat stater med sin aggressiva skatteplanering. Nu verkar vindarna ha vänt.

Kryphål blev guldgruva

De europeiska myndigheterna har länge krävt att teknologijättarna betalar skatt till länder från vilka deras vinster härstammar.

De nuvarande EU-lagstadgarna gör det möjligt för företag utanför EU att deklarera alla vinster gjorda i unionsområdet i ett enda land.

Det här har lett till att bolagen betalat skatt i länder där företagsskatten är låg.

Bland annat Irland, Nederländerna och Luxemburg har varit populära på grund av sin fördelaktiga skatteprocent.

Så blev kryphålet en guldgruva. I Europa har teknologijättarna betalt 9 procent skatt i medeltal medan traditionella företag har betalat 23 procent.

Mellan 2013 och 2015 uppskattas EU ha gått miste om 5,4 miljarder euro - enbart på grund av Googles och Facebooks skatteplanering.

Problemet med bolagens skatteplanering är världsomfattande. Enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) förlorade länder runt världen omkring 193 miljarder euro i skatteintäkter under året 2015.

Skattetvister mellan bolag och stater rasar vidare på flera håll i världen. I skrivande stund kräver Frankrike Google på över en miljard euro i obetalda skatter.

Emmanuel Macron
Frankrikes president Emmanuel Macron föreslår ny beskattningsmodell för att lösa skattefrågan. Emmanuel Macron Bild: EPA-EFE/PHILIPPE WOJAZER Emmanuel Macron,Frankrike

Frankrike i spetsen

Det är Frankrike som tagit huvudrollen i kampen mot bolagens skatteplanering. Landets företagsskatt är uppe i 33 procent.

Landets president Emmanuel Macron föreslår att man i beskattningen av teknologijättar beaktar bolagets landsspecifika omsättning i stället för deklarerad vinst.

Förslaget har fått understöd av flera länder, bland annat Tyskland, Italien och Spanien.

Frankrike lovar i slutet av nästa månad en skatteplan som ska skapa samförstånd och ge den digitala beskattningen en spark i baken.

Teknologijättarna har redan börjat anpassa sig till de pågående förändringarna.

Förutom överenskomna inbetalningar har Amazon lovat att de i fortsättningen betalar skatt på inkomster från Frankrike och Italien till länderna.

Facebook meddelade i december att de i fortsättningen deklarerar sina reklamintäkter i länder där de är verksamma.

Hittills har Facebook betalat skatt på alla sina europeiska reklamintäkter i Irland - där skatteprocenten är låg.

En man går förbi en Apple-logo i San Francisco 9.9.2015
Apple, ett av världens största bolag, betalar i dag 0,05 procent företagsskatt på sina vinster. En man går förbi en Apple-logo i San Francisco 9.9.2015 Bild: EPA/MONICA DAVEY Apple Inc.,rättsfall,USA

Fortfarande knivigt

Att rikta in beskattningen på bolagens omsättning är inte utan nackdelar.

Modellen tvingar små bolag med liten vinstmarginal att betala lika höga skatter som ett bolag av samma storlek men högre vinstmarginal.

Den här marknadsmodellen skulle inte gynna uppstartsföretag.

Och enligt industriell tradition kan bolag enkelt lasta extra kostnader på kunden.

När Indien beordrade högre skatt på internationella, digitala bolag höjde Facebook och Google bara sina serviceavgifter.

Den europeiska unionen är ändå envist inställd på att lösa skattefrågan. Modellen där ett av världens största bolag, Apple, betalar 0,05 procent företagsskatt på sina vinster, fungerar inte.

Originaltext: Yle Uutiset/Teemu Hallamaa

Läs också