Hoppa till huvudinnehåll

Experten tror på pigg Pärmäkoski: "Hon har stor chans till ny OS-medalj"

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski har en distans kvar att köra. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski avslutar med sin bästa OS-distans. Ska det bli en tredje medalj för finländskan? ”Hon har mest att vinna här och vet vad hon kan”, säger Yle Sportens expert Glenn Lindholm inför tremilen.

När damerna går ut på den klassiska tremilen syr längdåkarna samtidigt ihop hela de olympiska spelen i Sydkorea.

Och det handlar om en potentiell medaljgren för finländsk del. Krista Pärmäkoski ska försöka göra om Iivo Niskanens guldbedrift i OS-spåren runt Alpensias skidstadion.

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm har sett en heltaggad Pärmäkoski inför det sista loppet i Pyeongchang.

– Jag åkte en träningsrunda med henne och frågade hur hon kände sig efter lagsprinten. Hon sa att det inte känns någonstans. Hon har återhämtat sig väl och känner sig pigg i kroppen och skallen. Det är viktigt. Hon verkar taggad, säger Lindholm.

Har chans på att ta tre medaljer

Med andra ord finns det ingen risk att Pärmäkoski lider av medaljmättnad. Hon kommer att åka hem med minst två brons i bakfickan, men det finns möjligheter till mer.

Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på pallen.
Krista Pärmäkoski delade bronset med Marit Björgen på tio kilometer. Nu ställs de mot varandra igen. Marit Björgen och Krista Pärmäkoski på pallen. Bild: JEON HEON-KYUN / EPA / All Over Press Krista Pärmäkoski,Marit Bjørgen

Det är inte många blåvita åkare som har tagit tre medaljer i samma OS genom tiderna.

– Det som talar för Krista är att hon har mest att vinna här. Hon vet vad hon kan prestera och är medveten om att hon har stor chans till medalj – till och med den ädlaste, säger Lindholm och fortsätter:

– Motståndet är stentufft. Det är många andra som vill ha medaljer med sig härifrån.

"Kan inte ta initiativ hela tiden"

De individuella distansmästarna i OS – Charlotte Kalla och Ragnhild Haga – finns med. Bland annat.

Enligt Lindholm måste Pärmäkoski göra ett taktiskt smart lopp.

– Det gäller att anpassa sig till hur de andra favoriterna tänker i och med att det är masstart. Man kan inte ta initiativ hela tiden. Krista måste hålla huvudet kallt.

Det som står utom all tvivel är att Krista Pärmäkoski har lyft sig en nivå under det senaste dryga året. I fjol tog hon sin första individuella mästerskapsmedalj och nu är hon en självklar del av världseliten.

Lindholm ser ändå möjligheter att utvecklas.

– Hon kan definitivt bli bättre – och det måste hon också bli. Nästa säsong är Therese Johaug tillbaka och de andra stora namnen är kvar. Det är många som gör upp om medaljerna i mästerskapen.

Söndagens tremil startar klockan 8.15 finsk tid. De tre övriga finländskorna som kommer till start är Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen och Johanna Matintalo.