Hoppa till huvudinnehåll

Finland tappade ledningen – åkte på ny förlust i kvalet

Finland spelar mot Island
Finland förlorade mot Island. Finland spelar mot Island Bild: Lehtikuva Basket,Finlands herrlandslag i basket,Tuukka Kotti,Mikko Koivisto

VM-kvalet har inte börjat speciellt bra för Finlands basketherrar. På fredagskvällen åkte laget på sin andra raka förlust då man föll mot Island på bortaplan.

Finland inledde VM-kvalet i slutet av november med en knapp seger på bortaplan mot Bulgarien samt en förlust hemma mot Tjeckien.

På fredagskvällen fortsatte kvalet med bortamatch mot Island och då blev det en ny förlust. Island fick revansch för förlusten i EM i höstas då laget vann med 81–76.

– Island spelade exakt som vi hade förväntat oss, väldigt hårt och med mycket bra attityd och energi. De förtjänar all respekt, säger chefstränaren Henrik Dettmann i ett pressmeddelande.

Finland låg under med en poäng i halvtid men gjorde sedan ett ryck och inför den sista perioden ledde laget med 63–55. Den ledningen höll inte och Island vände och vann framför hemmapubliken.

– Jag tycker att vi kontrollerade matchen i 30 minuter men en lite sämre period kostade oss segern, säger Mikko Koivisto som gjorde tretton poäng i matchen.

Ny match på söndag

Jamar Wilson var bäst i anfallsväg för Finland med 17 poäng. I hemmalaget gjorde Martin Hermannsson 26 poäng.

Kvalet fortsätter för Finlands del redan på söndag då laget möter Bulgarien på hemmaplan.

– Nästa match kommer snabbt. Vi lär oss av våra misstag och gör en bättre match på söndag, säger Koivisto.

Finland saknade spelare som Petteri Koponen, Sasu Salin, Teemu Rannikko, Gerald Lee Jr. och Erik Murphy i matchen.

Resultat:

Island – Finland 81–76

Läs också