Hoppa till huvudinnehåll

Hundraårsminnet av jägarnas återkomst firas i Vasa - se Yles livestream!

Lördagen den 24 februari uppmärksammar Försvarsmakten att det har gått 100 år sedan jägarna återvände till Finland. En en kilometer lång parad tågar genom Vasa och över Södra stadsfjärden blir det flyguppvisning.

Jägarna hade fått militärutbildning i Tyskland åren 1915-18 och skapade grunden för Finlands moderna försvarsmakt.

Huvudhändelsen på lördagen är den en kilometer långa parad som kommer att gå från torget och till Vasklot. För paradens skull kommer Vasaesplanaden och Vasklotbron att vara avstängda för övrig trafik klockan 11:30-13:00.

Truppförband från alla försvarstyper och -enheter i landet deltar i paraden. I samband med paraden kommer också flygvapnets Hornetplan och arméns helikoptrar att flyga över Vasa.

Evenemangen ordnas i samverkan mellan försvarsmakten, Traditionsföreningen för Jägarbataljon 27 samt Vasa stad och Kauhava stad.

Hållpunkter för lördagen

10:15 Materieluppvisning på det gamla kasernområdet
11:00 Paradmönstring på Salutorget
12:00 Förbimarsch längs Vasaesplanaden i riktning mot Jägarstatyn
12:30 Flyguppvisning över Södra stadsfjärden, väderreservation

Yle livestreamar paraden på Arenan med start kl 10:50.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten